31 Μαΐου 2011

16:41
του Δημήτρη Λάππα

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσονται τα προβλήματα στις παραχωρήσεις, σε πείσμα των όποιων προσπαθειών του υπουργείου Υποδομών να έρθει σε συμφωνία με τις Τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων. Σε ότι, δε, αφορά την εξαγγελθείσα μείωση των διοδίων, αυτή, δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Τελευταία αρνητική εξέλιξη, στο, ήδη, βαρύ κλίμα, η διαφαινόμενη αναστολή εργασιών στην σήραγγα των Τεμπών, (είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, με μήκος έξι χιλιομέτρων), εξαιτίας των, τουλάχιστον, είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να χρωστά το ελληνικό δημόσιο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία. Κι αυτό, μία μόλις ημέρα, από την ολοκλήρωση των εργασιών διάνοιξης.

Σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες και τους παραχωρησιούχους, βασικοί στόχοι των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών είναι να πείσουν, για την βιωσιμότητα των έργων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να αναλάβει, υπό προϋποθέσεις, την χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής.

Εάν επιτευχθούν οι δύο αυτοί στόχοι εκτιμά το δημόσιο, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή, του ακόλουθου, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, χρονοδιαγράμματος:

- ολοκλήρωση, έως τα τέλη Ιουλίου, ενός «κειμένου συναντίληψης», που θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει και την βάση για την υπογραφή των νέων συμβάσεων και,

- κατάθεση, προς ψήφιση στην Βουλή, έως τα τέλη Νοεμβρίου, των νέων συμβάσεων παραχώρησης, που θα υπογραφούν ξεχωριστά με τον κάθε παραχωρησιούχο.

Η μείωση των διοδίων είναι ένα ακόμη θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναζητείται λύση στην βάση της αποζημίωσης και όχι της επιδότησης και κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών, εκτιμούν, ότι δεν θα εφαρμοστεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Η μείωση των διοδίων θα είναι 50% για τα υπό κατασκευή τμήματα και 25 – 30% για τα ολοκληρωμένα και θα διαρκέσει έως έξι χρόνια (τρία χρόνια, την περίοδο κατασκευής και τρία ακόμη χρόνια).

Στην συνέχεια, θα υπάρξει εξισορρόπηση του αντίτιμου διέλευσης, αφού θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά διόδια, οπότε και η χρέωση θα είναι χιλιομετρική.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.