2 Μαΐου 2011

00:17
Τις τιμές των μετάλλων και των υπόλοιπων εμπορευμάτων δεν τις μελετούν όμως μόνο οι traders και οι επενδυτές, αλλά και οι... κλέφτες.

Η εκτόξευση των τιμών του ατσαλιού, του χαλκού, του αλουμινίου και των άλλων μετάλλων την τελευταία δεκαετία έστρεψε αρκετούς επαγγελματίες του είδους στην κλοπή αντικειμένων που είναι κατασκευασμένα από αυτά και βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Οι κλέφτες βουτούν τα αντικείμενα, όχι για να τα μεταπωλήσουν, αλλά για να τα λιώσουν και να τα επαναφέρουν στην αγορά ως πρώτη ύλη, καρπούμενοι τις υψηλές τιμές.

Αγαπημένος τόπος δράσης τους είναι οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι, οι οποίοι είναι γεμάτοι από χάλκινα αντικείμενα και χαρακτηρίζονται γι' αυτόν το λόγο «ΑΤΜ χαλκού» όταν οι τιμές ανεβαίνουν.

Στη Γαλλία, από τις αρχές του χρόνου καταγράφονται κάθε εβδομάδα περί τα 50 περιστατικά πλιάτσικου στα «χάλκινα» των τοπικών σιδηροδρόμων (SNCF). Οι συμμορίες κλέβουν συνήθως χάλκινο καλώδιο. Διακόπτουν όμως έτσι τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα, προκαλώντας αυτομάτως μεγάλης κλίμακας διακοπές. Μέχρι να βρεθούν οι ζημιές, να αποκατασταθούν και να τεθεί ξανά το σύστημα σε λειτουργία περνούν αρκετές ώρες, κάτι που μειώνει τα κέρδη των εταιρειών και επιδεινώνει την αξιοπιστία και τη φήμη τους.

Καθυστερήσεις

Πέρυσι στη Γαλλία -όπου 132 εκατ. άνθρωποι μετακινήθηκαν με τα υψηλής ταχύτητας τρένα της SNCF- οι κλέφτες χαλκού προκάλεσαν καθυστερήσεις 5.800 ωρών, τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι το 2009. Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας των διακοπών αυξήθηκε φτάνοντας τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2009. Στη γειτονική Ιταλία οι κλοπές χαλκού προκάλεσαν αντίστοιχα διακοπές 45.000 λεπτών, ενώ στο Βέλγιο 48.000 λεπτά. Στη Βρετανία οι προβλέψεις είναι ότι οι διακοπές λειτουργίας των σιδηροδρόμων εξαιτίας της δράσης των κλεφτών χαλκού θα φτάσουν φέτος τα 500.000 λεπτά.

Απέναντι σε αυτόν τον εφιάλτη αρκετές εταιρείες οργανώνονται ρίχνοντας εκατομμύρια σε μέτρα ασφαλείας, μεταξύ άλλων για ελικόπτερα που πετούν κατά μήκος των γραμμών και για σεκιούριτι που ταξιδεύουν με τις αμαξοστοιχίες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.