2 Μαΐου 2011

08:56
Διευρύνεται η σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων καθώς πλέον θα συμμετέχουν ως μόνιμα μέλη η υπουργός Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ των άλλων σε τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στη Διυπουργική Αποκρατικοποιήσεων συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης , η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη και ανάλογα με το θέμα συζήτησης ο αρμόδιος υπουργός.

Τώρα λόγω του “χαρτοφυλακίου” τους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λ.π) κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή των υπουργών Υποδομών και Περιβάλλοντος στη μόνιμη σύνθεση της Διυπουργικής

Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις αποκρατικοποιήσεις και παράλληλα ορίζεται ρητά “ ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση επιχειρήσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους”. Δηλαδή δεν θα χρησιμοποιείται για την αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ειδικότερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τηρείται ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη συνέχεια όπως ορίζεται στην τροπολογία “με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται το ποσό του λογαριασμού που μεταφέρεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την πραγματοποίηση της αγοράς δημοσίου χρέους”.

Η αγορά χρέους θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους είτε με την κάλυψη ομολόγων που λήγουν είτε με την επαναγορά ομολογιακών τίτλων στην ονομαστική τους αξία.

Μετά και από αυτές τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν πως η τρόικα δεν θα προβάλει ουσιαστικές ενστάσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο άλλωστε θα λάβει ισχύ νόμου

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.