27 Μαΐου 2011

12:52
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ

ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

ΤΩΝ Η.Λ.Π.Α.Π.


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ» (Χ.Χ.)


Διεύθυνση : Πεύκων 21 & Πλατάνων 14 - Βαρυμπόπη

Τηλ. : 8169684 - 8169457 - 8169786

Οι παιδικές κατασκηνώσεις το «Χαρούμενο Χωριό» βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας , στη Βαρυμπόπη, σε μιά πευκόφυτη περιοχή αρκετά κοντά στην Αθήνα.


Μερική άποψη
των εγκαταστάσεων στην Βαρυμπόπη

Η κατασκήνωση όπως και ο Παιδικός Σταθμός , πέρασε από διάφορες αλλαγές μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή , τόσο αρχιτεκτονικά όσο και διοικητικά. Αρχικά τα παιδιά φιλοξενούνταν σε σκηνές. Αργότερα φτιάχτηκαν τα μαγειρεία και τελικά σε ένα «υπόδειγμα» αρχιτεκτονικής κατασκευάστηκαν τα δύο κεντρικά κτίρια ΗΣΑΠ - ΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα) με βασικότερο και λειτουργικότερο το κεντρικό, που ιδιοκτησιακά ανήκει στους ΗΣΑΠ. Εδώ βρίσκεται εκτός από τους θαλάμους διαμονής των παιδιών και η κεντρική τραπεζαρία καθώς και τα γραφεία της διοίκησης.

Το κτίριο των ΗΣΑΠ είναι χωρητικότητας 85 παιδιών και 15 ομαδαρχών. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση έχει την ιδιομορφία αλλά και την πρωτοτυπία να συνδιοικείται όλα σχεδόν τα χρόνια από δύο Φορείς τους ΗΣΑΠ και την ΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα). Αυτή η ιδιομορφία όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ αρνητικό παράγοντα λειτουργίας, αλλά αντίθετα έκανε τις συγκεκριμένες «Παιδικές Εξοχές» ξεχωριστές από πολλές απόψεις.


Η Ρένα Τζιρά με
παιδιά-κατασκηνωτές
σε σκηνές στις αρχές
της δεκαετίας του '50.

Οι παιδαγωγοί των ΗΣΑΠ και της ΕΤΕ στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κατασκήνωση που «μονοπωλεί» ίσως στον τομέα της φροντίδας αλλά και της ουσιαστικής απασχόλησης των παιδιών. Η κατασκήνωση αυτή δεν διεκδικεί «πρωτεία» επειδή διαθέτει «εντυπωσιακές κατασκευές» π.χ. πισίνες, disco κ.λ.π. αλλά αντίθετα επειδή παρουσιάζει ουσιαστικό παιδαγωγικό έργο. Ο χώρος αυτός , ευτύχισε να έχει κοντά του ανθρώπους εμπνευσμένους, με γνώση και άποψη πάνω στην παιδαγωγική πράξη, όπως η Ρ. Τζιρά, η Ήβη Διαμαντοπούλου και ο Λάκης Κουρετζής.


Ένα παλιό τράμ του Περάματος
στον προαύλιο χώρο
των κατασκηνώσεων.


Η Ήβη Διαμαντοπούλου (στη μέση κάτω) με τον Λ. Κουρετζή, την Σοφία Σταθάτου-προϊσταμένη της Κεντρικής Γραμματείας- και συνδικαλιστές των ΗΣΑΠ.

Τα παιδιά εδώ, χωρισμένα σε τέσσερεις περιόδους ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν την ευκαιρία :

1. Να παρακολουθήσουν πολλά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους , όπως :

· Εικαστικά (πολλαπλές τεχνικές),
· Πηλό,
· Θεατρικό παιχνίδι
· Χορό (μοντέρνο και παραδοσιακό)
· Κουκλοθέατρο
· Συγγραφή παραμυθιού
· Μουσική
· Κατασκευές κ.λ.π.

2. Να αθληθούν σε διάφορα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, ρυθμική κ. ά

3. Να κάνουν πολλές επισκέψεις σε Μουσεία, Εκθέσεις, Αθλητικές συναντήσεις, Συναυλίες, Θέατρα (παραστάσεις Αρχ. Επιδαύρου, Ηρωδείου κλπ).

4. Να ζήσουν και να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον με πορείες, αναβάσεις σε βουνά, περιπάτους σε ορεινά μονοπάτια, παιχνίδια σε δασώσεις περιοχές , κολύμπι στη θάλασσα.

5. Να δημιουργήσουν ελεύθερα τα ίδια την ψυχαγωγία τους μέσα από δρώμενα , παιχνίδια , μουσικές, θεατρικές και ποιητικές βραδιές που παρουσιάζονται στο θεατράκι ή αλλού.

6. Να παρακολουθήσουν θεατρικές ομάδες, συγκροτήματα , κουκλοθέατρο, κινηματογράφο που επισκέπτονται την κατασκήνωση κλπ.


Θεατράκι Βαρυμπόμπης. Ο υπεύθυνος παιδαγωγικού της Εμπορικής Τράπεζας, Ηλίας Πίτσικας με παιδιά κατασκηνωτές των ΗΣΑΠ και της Εμπορικής.

Η κατασκήνωση ή το «Χαρούμενο Χωριό» όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε είναι για μικρούς και μεγάλους ένας τόπος χαράς και δημιουργίας, φροντίδας και αγάπης.

Το έργο συνεχίζεται με την ελπίδα να κρατήσει πολλά χρόνια ακόμη...


Παιδιά κατασκηνωτές σε στιγμές δημιουργικής απασχόλησης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.