18 Μαΐου 2011

10:34
Της Ρόης Χάικου

«Πώς θέλετε να βγείτε από την κρίση όταν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν ευνοεί -το αντίθετο μάλιστα- τις επενδύσεις»; Αυτό το ερώτημα-διαπίστωση εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση ένας κορυφαίος οργανισμός από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, το European Competitive Telecommunications Association, που εκπροσωπεί πάνω από 100 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη.

Σε επιστολή του ECTA προς τον υπουργό Υποδομών, κ. Δημήτρη Ρέππα με κοινοποίηση και στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις αρχές Μαΐου, εκφράζεται η ανησυχία ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της Ελλάδας καθυστερούν την ώρα που η χώρα κάνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναπτύξει ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Ο ECTA τονίζει ότι «ένα πλαίσιο νομικής και κανονιστικής σταθερότητας είναι το βασικό στοιχείο για την προώθηση αποτελεσματικών ιδιωτικών επενδύσεων σε ανταγωνιστικά δίκτυα», περιγράφοντας ουσιαστικά το αυτονόητο.

Μια επιστολή που έρχεται να προστεθεί σε αυτές που οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Cosmote, Vodafone και Wind έχουν αποστείλει τα τελευταία χρόνια στο πρωθυπουργικό γραφείο, τόσο επί εποχής Κ. Καραμανλή, όσο και στον Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εντάσσεται και η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, για την οποία οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί και ο ECTA. Η απόφαση της πολιτείας να ανανεώσει τις άδειες κινητής τηλεφωνίας που λήγουν το 2012 μέσα από μια διαδικασία πλειστηριασμού και με ένα τίμημα που είναι δεκαπλάσιο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται πλέον ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για το μέλλον της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και σε μια λογική καθαρά φοροεισπρακτική.

Όπως σημείωναν στελέχη του κλάδου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δεν έγινε σωστή ανάλυση της αγοράς, με αποτέλεσμα το εύρος των 61,7-90,4 εκατ. ευρώ για την ανανέωση κάθε μιας από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας να βγάζει την υψηλότερη αποτίμηση φάσματος στην Ευρώπη, χωρίς να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, η οποία καταγράφει κάμψη και λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης που έχει επιβληθεί στους Έλληνες συνδρομητές. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια, η κρατική αύξησε υπερβολικά τη φορολόγηση των υπηρεσιών μας με την προσθήκη ειδικού τέλους πλέον του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει από 40% ως 100% παραπάνω στον λογαριασμό του σε φόρους!

Και όλα αυτά λειτουργούν ανασταλτικά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, με αποτέλεσμα όπως τονίζει ο ECTA, η Ελλάδα να καταλαμβάνει την 5η χαμηλότερη θέση στον ρυθμό διείσδυσης στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα (18,6%) στην ΕΕ και την 3η χαμηλότερη θέση στον ρυθμό διείσδυσης στα κινητά ευρυζωνικά δίκτυα (2,1%). «Αυτή η κατάταξη αντανακλά την ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων αλλά επίσης αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον της βιομηχανίας μέσα σε ένα τόσο σοβαρό οικονομικό περιβάλλον», επισημαίνεται στην σχετική επιστολή προς τα δύο υπουργεία.

Πτώση επενδύσεων 37%

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική μείωση των επενδύσεων στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία έφτασε στο 37% το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Merrill Lynch και σε συνδυασμό με την πτώση στη βάση των συνδρομητών και τη μείωση των εσόδων, ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις: από το 2009 καταγράφεται σημαντική μείωση σε όλα τα κύρια οικονομικά μεγέθη, με τα έσοδα να έχουν συρρικνωθεί κατά 20% και τα καθαρά κέρδη προ φόρων να έχουν κατακρημνιστεί κατά 40%.

Μάλιστα η ECTA δίνει σαφείς προειδοποιήσεις -έως και κατευθύνσεις- προς την ελληνική πολιτεία, υπενθυμίζοντας ότι οι επενδύσεις στις υποδομές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στα περισσότερα πακέτα οικονομικών κινήτρων του ΟΟΣΑ αλλά και εκτός ΟΟΣΑ, που ενθαρρύνουν μία «δικτυακή ανάκαμψη». Το αν αυτό το δυναμικό θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται, σύμφωνα επίσης και με την Παγκόσμια Τράπεζα, από το «αν οι κυβερνήσεις αντιληφθούν την ευκαιρία και εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν συνθήκες υποστήριξης μέσα από κανονιστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις όπως και στρατηγικές επενδύσεις».

Αυτό που επίσης, απασχολεί τους ευρωπαίους παίκτες των τηλεπικοινωνιών για την Ελλάδα είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμη να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, το οποίο προβλέπει άνοιγμα και ενίσχυση των αγορών στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, καθώς η καταληκτική ημερομηνία εναρμόνισης είναι η 25η Μαΐου 2011.

Στην επιστολή δε, αναφέρεται επί λέξη ότι «παροτρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει ενεργό διάλογο με τους παίκτες της αγοράς και να οργανώσει δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του ελληνικού κανονιστικού πλαισίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να καλύψει εγκαίρως τις απαιτήσεις του νόμου της ΕΕ και να μεταφέρει τους αναθεωρημένους κανόνες τις ΕΕ και την υπόδειξη περί δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς στην εθνική νομοθεσία».


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.