2 Μαΐου 2011

00:19
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα ήταν εύκολη.


Η ειρωνεία είναι ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα σχέδιά της είναι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ο πρόεδρός της, που είναι ο δυναμικότερος, ίσως, συνδικαλιστής που διαθέτει η ΠΑΣΚΕ. Το γραφείο του Ν. Φωτόπουλου στη ΓΕΝΟΠ, είναι γεμάτο από φωτογραφίες των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Λούξεμπουργκ, Τσε και Βελουχιώτη. Κι όλα δείχνουν ότι είναι προετοιμασμένος για «αντάρτικο».

Το σύνθημα, άλλωστε, το έδωσε η κυβέρνηση με το πόρισμα Ρακιντζή, που έβγαλε παράνομες όλες τις χρηματοδοτήσεις που έδινε χρόνια τώρα η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΗ δεν έχει βρεθεί τίποτα, μέχρι τώρα, παρά το ξεσκόνισμα που έχει γίνει. Πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, πάντως, το επίσημο ΠΑΣΟΚ είχε επιχειρήσει να τον βγάλει από τη μέση με το καλό. Την περίοδο που γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Σ. Ξυνίδης, λένε στην Ιπποκράτους, του είχε προσφερθεί υψηλόβαθμη κομματική θέση, την οποία αρνήθηκε.

Η δράση του Ν. Φωτόπουλου και άλλων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, υπήρξε καθοριστική στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Γ. Παπανδρέου, όταν διεκδικούσε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. «Γελαστήκαμε» λένε τώρα συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΔΕΗ. «Πιστεύαμε ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν συνεπής με τη δέσμευσή του για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ημασταν καλοί για να τους βοηθήσουμε να πάρουν την εξουσία. Τώρα δεν μας χρειάζονται».

Η ένταση της επικοινωνιακής μάχης που ξεκίνησε η κυβέρνηση οδήγησε και σε υπερβολές, όπως με την παρουσίαση της φιλοξενίας αντιπροσωπειών συνδικαλιστών από ξένες χώρες ως έξοδα συνδικαλιστών σε ξενοδοχεία, όπου «ξόδεψαν 7.000 ευρώ σε μία μέρα» κ.λπ. Εδωσαν στη δημοσιότητα ποσά που ξόδευε η ΓΕΝΟΠ σε καλάθια με ποτά, ξεχνώντας να αναφέρουν ότι επρόκειτο κυρίως για καλάθια που στέλνονταν σε μέλη της κυβέρνησης.

Οπως δεν είπαν τίποτα για για τα καλάθια με σαμπάνιες των 270 ευρώ που έστελνε μέλος του δ.σ. (που σχετίζεται με το περιβάλλον του πρωθυπουργού) σε επιχειρηματίες ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με τον πρωθυπουργό και διατηρούσαν την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να τον πείσουν. Ο Γ. Παπανδρέου όμως δεν δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί τους. Οταν άρχισαν να εκτοξεύονται τα πρώτα κυβερνητικά βέλη, αντιλήφθηκαν ότι ο πόλεμος είχε ξεκινήσει.

Το σχέδιο «εξόντωσης» των συνδικαλιστών, που αντιδρούν στην αποκρατικοποίηση, λέγεται ότι εκπορεύεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, από την άλλη, γνωρίζουν πολλά για τα συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας και τις σχέσεις των παικτών με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μέχρι τώρα δεν μιλούσαν, λόγω της «ισορροπίας του τρόμου» που υπήρχε, η οποία, όμως, έχει πλέον διαταραχθεί.

Στο πλευρό της ΓΕΝΟΠ υπάρχουν οι αναμενόμενοι, αλλά και κάποιοι απρόσμενοι «σύμμαχοι» που αντιτίθενται στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Τις επιφυλάξεις τους έχουν εκφράσει δημοσίως η Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Δ. Ρέππας. Την περασμένη εβδομάδα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον άλλοι 4-5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια άποψη και ίσως μιλήσουν το επόμενο διάστημα.

Πριν από αρκετόν καιρό η γραμματεία ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε στείλει επιστολή στους «συντρόφους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ειδική μνεία σε όσους προέρχονται από ενεργειακούς νομούς, με την οποία τους ζητούσαν να μη δεχθούν να υπογράψουν οτιδήποτε ζημιώνει τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Εκνευρισμό όμως λέγεται ότι έχει προκαλέσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι ακόμα και ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων, Γ. Χριστοδουλάκης, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβό, εκτιμούν ότι σήμερα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.