18 Μαΐου 2011

10:43
Πριν καταλάβουν θέση και αφού περάσουν την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ

Της Φωτεινής Kαλλίρη

Το νέο κύμα μετατάξεων υπαλλήλων από ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα περάσει από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ενώ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του αποδοτικού δημοσίου υπαλλήλου θα απολύονται.

Ο υπηρεσιακός φάκελος των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου (αποδοτικότητα, οι πειθαρχικές ποινές που τυχόν έχουν επιβληθεί κ.ά.) θα διερευνάται ενδελεχώς από το ΑΣΕΠ πριν δοθεί το «πράσινο φως» για τη μετάταξή τους στον στενό δημόσιο τομέα. Ακόμη όμως και όταν περάσουν τις συμπληγάδες της αξιολόγησης, οι μετατασσόμενοι θα βρίσκονται σε δοκιμαστική περίοδο για μία τριετία πριν καταλάβουν τη θέση. Ολη αυτή την περίοδο η συμπεριφορά τους, τόσο η επαγγελματική όσο και η συναδελφική, θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των προϊσταμένων τους, οι οποίοι θα αξιολογούν σε έκθεση την παρουσία τους στη δημόσια υπηρεσία (αποδοτικότητα, προθυμία, εξυπηρέτηση πολιτών κ.ά.). Οσοι δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά θα «κόβονται» και δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Δημόσιο, ακόμη κι αν έχουν προϋπηρεσία πολλών ετών σε άλλον φορέα του.

Η ίδια διαδικασία, ας σημειωθεί, ισχύει και για τους νεοδιορισθέντες στο Δημόσιο, οι οποίοι ωστόσο περνούν από διετή δοκιμαστική περίοδο. Βεβαίως, σε ελάχιστες περιπτώσεις (π.χ. αν υποπέσουν σε πειθαρχικό αδίκημα τα κρίσιμα αυτά χρόνια) έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στην υπηρεσία να απολύσει τον υπάλληλο. Κατά πάγια τακτική, μετά την πάροδο των δύο αυτών ετών οι υπάλληλοι θεωρούνται μόνιμοι. Την εφαρμογή της διάταξης για τους πρωτοδιοριζόμενους μελετά να επεκτείνει και στους μεταταχθέντες υπαλλήλους το υπουργείο Εσωτερικών, αυξάνοντας μάλιστα τη δοκιμαστική περίοδο κατά ένα έτος.

Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος στο Δημόσιο και θα περνά δοκιμαστική περίοδο. Η θετική εισήγηση των προϊσταμένων θα δίνει το πολυπόθητο εισιτήριο για τη μονιμοποίησή του.

Αντιδράσεις

Να δοθούν εξηγήσεις από το βήμα της Βουλής και όχι από τα μέσα επικοινωνίας, για την τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών, ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση διά του εισηγητού της στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ. Χρ. Ζώη. «Αντί να σπέρνετε τον τρόμο χωρίς να λέτε τι έχετε κατά νου να κάνετε, σταματήστε να λέτε την αλήθεια σε δόσεις και πείτε τις σκέψεις και το πρόγραμμά σας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», ήταν η αποστροφή του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Ο κ. Ζώης, όπως άλλωστε και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει και τη μεγάλη τομή για την εφαρμογή του σαρανταώρου στον δημόσιο τομέα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, που πάντως έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη διάταξη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα «γενικόλογο κείμενο καλών προθέσεων».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.