5 Μαΐου 2011

09:00
Στην απογραφή, για πρώτη φορά των μεταναστών, των αυθαιρέτων, των αυτοκινήτων, ακόμη και των θέσεων στάθμευσης που διαθέτουν τα ακίνητα, θα προχωρήσει η Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της γενικής απογραφής πληθυσμού που θα γίνει από τις 10 έως τις 24 Μαΐου. 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες είναι έτοιμοι για να συγκεντρώσουν στοιχεία «για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου.

Λεπτομέρειες
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, δόθηκαν οι λεπτομέρειες της απογραφής και τονίστηκε ότι όλα τα στοιχεία που θα δοθούν είναι απόρρητα και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους πέραν της απογραφής.

Ετσι, για 15 ημέρες απογραφείς με ειδική κονκάρδα θα χτυπούν την πόρτα μας και ένα μέλος από την οικογένεια θα απαντά στο ειδικό ερωτηματολόγιο, σε μια διαδικασία που θα διαρκεί το πολύ 25 λεπτά. Αν οι απογραφείς δεν βρίσκουν κανέναν, θα αφήνουν το τηλέφωνό τους για να κλείνεται ραντεβού.

Ραντεβού
Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ θα ερωτηθούν για την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου. Πάντως, οι ιδιοκτήτες σε αυθαίρετα θα πρέπει κι αυτοί να απογραφούν και να μην αποφύγουν τη διαδικασία. Για τα μέλη της οικογένειας θα ερωτηθούν στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την εκπαίδευση και την εργασία. Για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να παρευρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, για πρώτη φορά υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, καθώς η απογραφή θα γίνει στη γλώσσα τους, παρουσία συνοδού που θα ανήκει στην κοινότητά τους, διερμηνέα, ενώ δεν θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Υπάρχουν επίσης φυλλάδια μεταφρασμένα σε αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αραβικά, κινεζικά, αλβανικά, πακιστανικά και αφγανικά.

Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους, η προσέγγιση των οποίων θα γίνει και σε κέντρα σίτισης. Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Η διαδικασία της απογραφής

  • Οι απογραφείς θα χτυπούν το κουδούνι, θα φορούν ειδική κονκάρδα και θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο
  • Δεν απαιτείται από τους πολίτες η επίδειξη κανενός εγγράφου, διαβατηρίου, ΑΦΜ, ταυτότητας
  • Η απογραφή θα διαρκέσει 15 ημέρες. Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει σημείωμα με το τηλέφωνό του για ραντεβού
  • Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται
  • Θα απογραφούν επίσης αυθαίρετα (δεν θα ζητηθούν χαρτιά νομιμότητας), αυτοκίνητα, θέσεις πάρκινγκ καθώς και οι μετανάστες, Ρομά, άστεγοι
  • Περισσότερες πληροφορίες για την απογραφή υπάρχουν στον ιστότοπο: www.apografi2011.gr.


http://www.imerisia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.