27 Απριλίου 2011

09:28
της Μάρως Τσαντήλα

Αντιδράσεις από την πλευρά των εταιρειών ταχυμεταφορών προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης να προωθήσει με νόμο την διατήρηση, εως το 2028, των ΕΛΤΑ ως πάροχο καθολικής υπηρεσίας.

Πρόκειται για ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν της των ταχυδρομικών υπηρεσιών όπου η απελευθέρωση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2013.

Το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να ενισχύσει τα ΕΛΤΑ όχι μόνο εν όψει της απελευθέρωσης αλλά και εν όψει της επικείμενης επιχείρησης πώλησης σημαντικού ποσοστού της εταιρείας που προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά των εταιρειών του κλάδου των ταχυμεταφορών εκφράζεται όμως δυσαρέσκεια καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται για πραγματική απελευθέρωση της αγοράς καθώς δεν αίρονται σημαντικά εμπόδια που αφορούν στη δραστηριοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα όμως που οι εταιρείες ταχυμεταφορών διαμαρτύρονται για την «προίκα» με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τα ΕΛΤΑ, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά αυτής της ρύθμισης στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ γίνεται λόγος για καταστρατήγηση του μονοπωλίου έχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην μετακίνηση επιστολών κάτω των 50 γραμμαρίων.

Όπως επισημαίνεται πρόκειται για μονοπώλιο μόνο στα χαρτιά αφού στην πράξη αυτό έχει καταστρατηγηθεί με τις εταιρείες ταχυμεταφορών να έχουν εισέλθει στην αγορά αυτή εδώ και πολύ καιρό.

Πάροχος καθολικής υπηρεσίας έως το 2028

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο έχει καταρτιστεί εδώ και πολύ καιρό προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς το 2013, παράλληλα όμως διατηρεί τα ΕΛΤΑ ως Πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας για 15ετή περίοδο, έως το 2028.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο φορέας καθολικής υπηρεσίας θα επιλέγεται είτε με διαγωνιστική διαδικασία, είτε με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ωστόσο αυτό θα ισχύσει μετά το 2028 οπότε και θα λήξει η περίοδος κατά την οποία τα ΕΛΤΑ θα είναι ο Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν τον συγκεκριμένο ρόλο για διάστημα 15 ετών από την έναρξη της πλήρους απελευθέρωσης, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου του 2028, έχοντας το αποκλειστικό δικαίωμα περισυλλογής, διαλογής, μεταφοράς και διανομής των αντικειμένων αλληλογραφίας με όριο βάρους τα 50 γραμμάρια.


Επιθυμία για ευρωπαίο εταίρο

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού 39% των ΕΛΤΑ που θα επιχειρηθεί τον ερχόμενο χρόνο. Επιθυμία της κυβέρνησης, και στην περίπτωση αυτή, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες ταχυδρομικές εταιρείες του εξωτερικού κάτι που εκτιμάται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμβεί παρότι η οικονομική κρίση αλλά και η χρήση νέων μεθόδων επικοινωνίας δεν αφήνουν αλώβητη ούτε την αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στην ελληνική ταχυδρομική αγορά τα ΕΛΤΑ κατέχουν συντριπτικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 92% σε αντικείμενο εργασιών ενώ επίπεδο τζίρου το μερίδιο τους προσεγγίζει το 60%, με το μέσο έσοδο ανά μεταφερόμενο αντικείμενο το 2010 να διαμορφώνεται το 2010 σε 0,68 ευρώ.

Το σύνολο της ταχυδρομικής αγοράς την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε έσοδα 706 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο ίδιο έτος όμως «λουκέτο» έβαλαν και 55 επιχειρήσεις του κλάδου.




Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.