6 Απριλίου 2011

23:04
ΟΣΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σε συνέχεια του προηγούμενου δελτίου μας, σχετικά με την υπ' αριθμ. 13/2010 Απόφαση του Αρείου Πάγου, επανερχόμαστε νια να ξεκαθαρίσουμε οριστικά το θέμα αυτό, που έχει γίνει τελευταία αντικείμενο συζητήσεων και αμφισβητήσεων από ορισμένα ΜΜΕ και δυστυχώς και από ορισμένους κρατικούς παράγοντες.

1. Το διατακτικό της απόφασης αυτής, αφορά την κυριότητα του επί της οδού Φιλελλήνων κτηρίου, το οποίο πωλήθηκε στις 29/12/1999, από την ΔΕΗ στο Δημόσιο και δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ασφαλιστικής μας περιουσίας. Πράγματι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το νόμιμο ή μη της πώλησης αυτής και κατέληξε ότι η ΔΕΗ μετά την κατάργηση του ειδικού ταμείου της τέως ηλεκτρικής εταιρείας το έτος 1985. είχε πλέον την κυριότητα του κτηρίου αυτού το οποίο έκτοτε ενσωματώθηκε στην περιουσία της.

Εδώ όμως πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο αυτό κτήριο ανήκε στο πιο πάνω ταμείο, που δεν είχε καμία σχέση με το σύστημα ασφάλισης στον εργοδότη ΔΕΗ από το# οποίο και σχηματίστηκε η ασφαλιστική περιουσία του προσωπικού ΔΕΗ.

2. Κατά συνέπεια απόψεις ότι η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, οφείλεται σε σύγχυση της ακίνητης περιουσίας (2 κτήρια στην περιοχή Αθηνών) ενός καταργηθέντος Ταμείου, με την ασφαλιστική περιουσία του προσωπικού ΔΕΗ, που προήλθε από την διαχείριση των ασφαλιστικών πόρων (εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη) από την επιχείρηση, μέσα σε ένα σύστημα που δεν λειτουργούσε σαν ασφαλιστικό Ταμείο αλλά σαν ασφάλιση στον εργοδότη, ένα σύστημα που ήταν Μοναδικό στην Ελλάδα, που λειτούργησε με τον Νόμο 4491 από το 1966, για μια 30ετία και σε αυτό οφείλεται η διαφορά της ασφάλισης ΔΕΗ από όλες της άλλες ΔΕΚΟ και όλους τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας.

3. Όλα αυτά τα διευκρινίζει και τα υιοθετεί η ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα σε αυτά τα δυο ζητήματα και μάλιστα στο σκεπτικό της έρχεται και ερμηνεύει την αληθή έννοια των διατάξεων του άρθρου 34 του Νόμου 2773/99. δίνοντας πλέον μια οριστική και έγκυρη απάντηση στις όποιες αμφισβητήσεις έχουν τελευταία προβληθεί σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία της ασφαλιστικής μας περιουσίας.

Πράγματι η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγράφει επί λέξη, όχι παραθέτοντας απλώς τι λέει ο Νόμος αλλά υιοθετώντας πλήρως τα εξής «... Το κράτος ανέλαβε την ΠΛΗΡΗ κάλυψη των οικονομικών αναγκών του ασφαλιστικού φορέα ΔΕΗ, η δε ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ που είχε σχηματιστεί από την μέχρι τότε διαχείριση της από την ΔΕΗ, παρέμεινε ενσωματωμένη στην ΔΕΗ, προκειμένου να λειτουργήσει, λόγω της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ως αντάλλαγμα για τις καταβολές του προς τον ΟΑΠ ΔΕΗ ...» και «...όπως συνάγεται ... σκοπήθηκε να αποκτήσει ο ΟΑΠ ΔΕΗ οικονομική ευρωστία η οποία κατοχυρώνεται με την θέσπιση της υποχρεώσεως του κράτους να τον χρηματοδοτεί από τον εκάστοτε προϋπολογισμό και παράλληλα να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της ασφαλιστικής εν γένει περιουσίας της ΔΕΗ και ουσιαστικά του κράτους, ως ιδιοκτήτη της επιχείρησης...»

4. Ύστερα από όλα αυτά είναι πια φανερό προς όλους, ότι η ασφαλιστική μας περιουσία, δεν είναι «ένα κατασκεύασμα της συνδικαλιστικής συντεχνίας ΔΕΗ», αλλά το αποτέλεσμα της διαχείρισης των ασφαλιστικών πόρων του συστήματος ασφάλισης ΔΕΗ και η ύπαρξη , το. μέγεθος και η λειτουργία της περιουσίας αυτής , έχουν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1999 (Νόμος 2773), τον Απρίλιο του 2008 (Νόμος 3655) και τον Ιούλιο του 2010 (Νόμος 3863). Τέλος έρχεται τώρα η ολομέλεια του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει και υιοθετεί όλα τα παραπάνω για την ασφαλιστική περιουσία ΔΕΗ , δίνοντας πλέον αποστομωτική απάντηση σε όλες τις αμφισβητήσεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα τελευταία.

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ , ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.