7 Απριλίου 2011

08:38
Τίτλοι τέλους, για τα ευνοϊκά δάνεια που δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους το Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς πλέον οι πιστώσεις θα χορηγούνται με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.
Αυτό προβλέπει προσθήκη στο νομοσχέδιο για το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», με την οποία διευκρινίζεται ότι οι ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων ισχύουν για αιτήσεις που υποβάλλονται ή εγκρίνονται μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου.
Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι με τη διάταξη, δεν τίθεται ζήτημα για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "δεν
θίγεται η ισχύς των όρων δανείων που συνομολογήθηκαν από το Ταμείο πριν τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου".
Ωστόσο, με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πιθανώς και από αυτόν το μήνα, τα δάνεια θα χορηγούνται πλέον με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.
Σημειωτέον πως τα δάνεια που χορηγεί το Ταμείο προς τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, Ολυμπιονίκες, πολύτεκνοι, κάτοικοι παραμεθορίων περιοχών και παραπληγικοί) έχουν πολύ καλύτερους όρους έναντι αυτών των ιδιωτικών τραπεζών.
Το επιτόκιο κυμαίνεται στο 5,2%-5,4% (μεταξύ 3,5% με 4% για ειδικές ομάδες) σταθερό για 35 χρόνια, όταν στην αγορά τα δάνεια σταθερού επιτοκίου δίνονται μέχρι 10 χρόνια και με επιτόκιο γύρω στο 6%.
Το θέμα του να παραμείνουν ως έχουν οι όροι των παλαιών δανείων, συμφωνήθηκε μεταξύ των εργαζομένων του Ταμείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών. Εκκρεμεί ωστόσο το άλλο αίτημα τους που αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, με την απάντηση εκ μέρους του υπουργείου να αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών, και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Γιώργος Φιντικάκης

http://www.reporter.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.