20 Απριλίου 2011

09:36
1
Την πρόσληψη μέχρι τον Ιούνιο όλων των συμβούλων για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε η άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε τη Μ.Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την αποκρυστάλλωση χρονοδιαγραμμάτων για την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012-2015.

Επίσης, αποφασίσθηκε μετά το Πάσχα να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, Ελληνικό, ΟΔΙΕ και ΟΠΑΠ.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, και Επικρατείας Χ.Παμπούκης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αντικείμενο της άτυπης συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση των ανακοινώσεων της προηγουμένης Παρασκευής και η αποκρυστάλλωση κάποιων χρονοδιαγραμμάτων για την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την option της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Από το όλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προσδοκώνται έσοδα ύψους 15 δις. ευρώ έως το 2013 και συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, αλλά και το ενδιαφέρον της γαλλικής Paris Mutuel Urbain για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Στελέχη της PMU βρέθηκαν στην Αθήνα, για δεύτερη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου να διαπραγματευθούν με τη κυβέρνηση την εξαγορά του ΟΔΙΕ.

Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση τοποθετεί την πώληση του ΟΔΙΕ το 2012, αφού προηγηθεί αναδιοργάνωσή του.

Πάντως, η γαλλική πλευρά έχει ήδη διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζεται θετική στο ενδεχόμενο εξαγοράς του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν δείξει οι Γάλλοι για την ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο που θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη.

Η εν λόγω έκταση 2.100 στρεμμάτων βρίσκεται πλησίον της Αττικής Οδού και έχει αποτιμηθεί προ διετίας στα 235 εκατ. ευρώ. Η προσοχή των Γάλλων στρέφεται και στην ευρύτερη βαλκανική αγορά και στο πλαίσιο αυτό η Paris Mutuel Urbain αναμένεται να προτείνει στην κυβέρνηση την κατασκευή δεύτερου ιππόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας της άδειας λειτουργίας, του δικτύου και του brand του ΟΔΙΕ, ο οποίος αναμένεται να προικοδοτηθεί επιπλέον με άδειες λειτουργίας παιγνιομηχανημάτων (VLTs).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η μονοπωλιακού χαρακτήρα ΔΕΚΟ καταγράφει σήμερα σε μηνιαία βάση ζημία 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ σε. μηνιαία βάση. Η PMU έχει ετήσιο τζίρο 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη 731 εκατ.ευρώ, ενώ διαθέτει δίκτυο 10.400 σημείων πώλησης.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. Πουλαμε, που πουλαμε τους κρατικους οργανισμους, να μην φανε και τα παιδια που μας βοηθησαν;
    Ετσι κι αλλιως, τελευταια αρπαχτη θα κανουν, δε θα μπορουμε να τους διοριζουμε στον εκαστοτε οργανισμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.