12 Απριλίου 2011

10:01
Με τίτλο «Καλωσορίζουμε την συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ελληνικής κρατικής περιουσίας» και υπότιτλο «Ανοιχτοί στις κινεζικές εταιρείες οι τομείς των μεταφορών, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών και τραπεζών», μια από τις κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες της Κίνας, η 21st Century Business Herald («21 Shiji Jingji Baodao») δημοσιεύει αποκλειστική συν/ξη του Έλληνα Υπ. Επικρατείας κ. Χαρ. Παμπούκη (σελ. 3, κορυφαίο τρίστηλο άρθρο της σελίδας διεθνούς ειδησεογραφίας) στην οποία προβάλλονται οι ελληνικές θέσεις για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την γενικότερη προώθηση των οικονομικών της σχέσεων με τη Κίνα, καθώς και για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και τον ρόλο της Κίνας και των αγορών της.

Υπέρτιτλος: «Αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας». Στην εισαγωγή του άρθρου σημειώνεται ο κομβικός ρόλος του Έλληνα Υπ. Επ. στην προώθηση του οικονομικού και ειδικότερα επενδυτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας. Η Ελλάδα, τόνισε στην ε/φ ο Έλληνας Υπουργός, καλωσορίζει τη συμμετοχή της Κίνας στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θέση κατέχει ο νέος νόμος για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια στην υλοποίηση των Στρατηγικών Επενδύσεων» στην χώρα με σημαντικά προγράμματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όπως αυτό του Ελληνικού. Στην Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων μάλιστα για την προώθηση του νέου νομικού πλαισίου του Ν. 3894 προέδρευσε ο ίδιος ο κ. Παμπούκης. Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε στην ε/φ την σημασία της επανέναρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας και Κίνας από τις 11 Μαίου.


Προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μετά την πιστοληπτική κρίση, συνεχίζει το άρθρο, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας. Όπως ανέφερε ο κ. Παμπούκης στην συν/ξη, σύντομα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Κίνα, επίσκεψη της οποίας ο ίδιος είναι προπομπός.

Ο Έλληνας Υπ. Επ. θα συναντηθεί με ύπατα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, με τον Αντιπρόεδρο της Κινεζικής Κυβέρνησης, κ. LI Keqiang, με τον υπερυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) κ. ΖHANG Ping, με την Υφυπουργό Εξωτερικών, κα FU Ying, καθώς και με τον Πρόεδρο της China Investment Corporation, κ. LOU Jiwei.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συν/ξης:

Πλαγιότιτλος: «Η Ελλάδα καλωσορίζει την συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας»

Ερώτηση: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί μια κύρια πύλη για την προώθηση των κινεζικών αγαθών στην Ευρώπη και η COSCO έχει εκφράσει την επιθυμία διεύρυνσης των εργασιών της μετά την συμφωνία που υπέγραψε για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας;

Υπ. Επ. Χ. Παμπούκης: «Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της COSCO Cpt. Wei σήμερα έγινε μέσα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες και την επενδυτική δράση της COSCO, που συμβάλλει στο να καταστεί ο λιμένας του Πειραιά ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικός στον χώρο της ΝΑ Ευρώπη. Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά αποτελεί μια στρατηγική συμφωνία και για τις δύο χώρες. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ο Έλληνας ΥπΘΥΝΑΛ Ι Διαμαντίδης κι εγώ υποστηρίζουμε την επένδυση αυτή ως επενδυτική σημαία της Κίνας στη Ελλάδα.

Ερώτηση: Εκτός της ναυτιλίας σε ποιους άλλους επενδυτικούς τομείς θα ενθαρρύνατε την στενή οικονομική συνεργασία με τη Κίνα. Τι μέτρα θα λαμβάνατε για να προσελκύσετε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

Υπ. Επ. Χ. Παμπούκης: Σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, και ο τραπεζικός κλάδος, τομείς που είναι ανοιχτοί στις κινεζικές επενδύσεις. Θέλουμε τη Κίνα στο πλευρό μας. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Κίνας, και συνεπώς υπάρχουν περιθώρια και ευκαιρίες ώστε να προχωρήσουν οι κινεζικές εταιρίες. Η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα αξιόλογο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για τη προσέλκυση δυνητικών επενδυτών. Ασφαλώς καλωσορίζω και ενθαρρύνω κινεζική συμμετοχή.

Πλαγιότιτλος: Θα πρέπει να υπάρξει ένα «εμπορευματικό» Ευρώ

Ερώτηση: Η Πορτογαλία ζήτησε πρόσφατα επίσημα τη στήριξη της ΕΕ στην αντιμετώπιση των πιστοληπτικών της δυσκολιών και πρόκειται πλέον για την τρίτη κατά σειρά ευρωπαϊκή χώρα με πρώτη την Ελλάδα που το πράττει. Στην κατεύθυνση της οικονομικής σταθεροποίησης των αγορών έναντι της Ευρώπης καταβλήθηκαν σύντονες προσπάθειες το τελευταίο 6μηνο και δημιουργήθηκαν καινοτόμοι θεσμικοί μηχανισμοί και θεσμοί. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να πράξουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τον τερματισμό αυτού του ντόμινο της κρίσης;

Υπ. Επ. Χ. Παμπούκης: Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική ως παράγων για τη παγκόσμια σταθερότητα. Θέλει όμως πιο θαρραλέες αποφάσεις, πιο αποφασιστικές πιο γρήγορες. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να απελευθερωθεί από τη μη ρεαλιστικό κορσέ του Μάαστριχτ και να προχωρήσει σε μια αληθινή ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Δεν μπορεί χώρες μέλη με ανομοιογενή χαρακτηριστικά να έχουν το ίδιο νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές και φορολογικές πολιτικές. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα οικονομικής άμυνας, με ελεύθερο το Ευρώ να γίνει από νόμισμα πραγματικό «commodity», όπως το δολάριο ΗΠΑ, και να ακυρωθούν έτσι στην πράξη οι αρνητικές επιδράσεις των CDS που έχουν εγκλωβίσει την Ευρώπη και τον κόσμο σε μία κρίση.

Ερώτηση: Κατά την επίσκεψή του στη Ελλάδα ο Π/Θ της Κίνας Βεν Τζιαμπάο δεσμεύθηκε για τη αγορά ελληνικών ομολόγων. Τι θα έπραττε η Ελλάδα ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι της χώρας;

Υπ. Επ. Χ. Παμπούκης: Οι καλές προθέσεις της Κίνας και του Π/Θ της είναι ενθαρρυντικές. Ο λόγος του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συγκίνησε τον ελληνικό λαό. Η αγορά ελληνικών ομολόγων προφανώς θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να υπερβεί τη κρίση και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Αυτό βέβαια θα βοηθήσει και την σταθερότητα της ευρωζώνης άμεσα. Και η σταθερότητα στην Ευρωζώνη θα ενισχύσει τη οικονομική σταθερότητα της ίδιας της Κίνας.

Σημ.: Η ε/φ: «21 Shiji Jingji Baodao», πανκινεζικής κυκλοφορίας 800.000 φ. με έδρα την Καντόνα, θεωρείται ως η κορυφαία οικονομική ε/φ Κίνας στον Κινεζικό Νότο, με αναγνώστες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι νέες οικονομικές-επενδυτικές ελίτ της χώρας. Υπάγεται στον έγκυρο και δημοφιλή Όμιλο ΜΜΕ «Nanfang» τα έντυπα του οποίου χαρακτηρίζονται για τον σημαντικό βαθμό κάλυψης διεθνών εξελίξεων, και την προαγωγή κριτικής-διερευνητικής δημοσιογραφίας στην χώρα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.