23 Απριλίου 2011

14:49
Από τον Αντώνη Κρούστη

Έκπληκτος άκουσα στη τηλεόραση ότι το δημόσιο απασχολεί 24.000 διευθυντές.

Αν υπολογίσουμε τους προϊστάμενους, του υπεύθυνους τμήματος και γω δε ξέρω τι άλλο, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης είναι τεράστιος.

Στη γλώσσα του marketing, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασκούν ηγεσία δηλ. στόχος τους είναι να αναπτύξουν τους ανθρώπους που διαχειρίζονται, να τους εμπνεύσουν, να γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί, και πιο χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο. Το πράγμα είναι αρκετά... πολύπλοκο και δυσεπίλυτο που μοιάζει με γόρδιο δεσμό, χαρακτηρίζοντας το, σαν ενγενης μειονέκτημα σε ότι λέγετε δημόσιο.

Από τη μια, Τα μέσα που έχει στα χέρια του ένας Δ/Θ σε μια υπηρεσία του δημοσίου είναι σχεδόν ανύπαρκτα ,αφού ούτε να επιβραβεύσει (υλικά) μπορεί τον άξιο, ούτε να επιπλήξει τον ασυνείδητο.

Από την άλλη,Σε περίπτωση αποτελεσματικής ηγεσίας που προσπαθεί να εφαρμόσει σύγχρονες αντιλήψεις του marketing πάνω στη διοίκηση και οργάνωση μιας υπηρεσίας ,οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι τόσο απαξιοτικες που σταματάνε την προσπάθεια στη μέση.( χιλιάδες παραδείγματα)

Κανείς δε θέλει να αλλάξει, κανείς δεν έχει κίνητρο να αλλάξει, να δώσει το παραπάνω ,ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος, τα οργανωτικά συστήματα απαρχαιωμένα, τα χρήματα λίγα αλλά δεδομένα, η είσπραξη ικανοποίησης από το παραγόμενο έργο αποτελεί αστειο,η αναγνώριση αποτελεί ανέκδοτο, το αίσθημα της αδικίας διάσπαρτο παντού και η έλλειψη ευθύνης κατεστημένη νοοτροπία.

Όλα αυτά αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον εκκόλαψης διαφθοράς, έκφρασης προσωπικών συμπλεγμάτων, κατάχρηση εξουσίας ,κομματισμού, αναξιοκρατίας, κοπάνας , κουτσομπολιού και αργολογιας έως και διασυρμού ανθρώπινων υπολήψεων ,δημιουργώντας μια καθημερινότητα copy-paste.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, οι Διευθυντές να είναι απλά Διευθύνοντες και οι εργαζόμενοι απλά απασχολούμενοι.

Η ολιγωρία σε συνδυασμό με την αδιαφορία ,δημιουργούν την κοινωνία της ακινησίας και ότι ακινητοποιείται εν πτήση ,καταρρέει.

ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ Αναδιάρθρωση εκ θεμελίων της Δημόσιας Διοίκησης

Αποτελεσματικές ηγεσίες

Αξιοκρατία

Άρση μονιμότητας

Σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα

Παροχή κινήτρων

Παρήλθαν οι εποχές που οι κοινωνίες πήγαιναν μπροστά με τον φόβο και την ανασφάλεια, η εποχή μας επιβάλει την παροχή κινήτρων και την απελευθέρωση ευκαιριών έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να στοχοποιει τη ζωή του μόνος του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.