12 Μαρτίου 2011

00:16
1
Πρόταση νόμου κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γιώργο Καρατζαφέρη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε υπαίθριες συναθροίσεις και τον εξορθολογισμό του πλαισίου διαδηλώσεων και πορειών στα αστικά κέντρα.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επικαλούνται το άρθρο 11 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και οι συναθροίσεις, συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις, προκειμένου να καταδείξουν ότι ασκείται καταχρηστικά, με συνέπεια να παραβιάζεται το Σύνταγμα,που προστατεύει την επαγγελματική ελευθερία, την ελεύθερη συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου (αρθ. 5 παρ. 1 Σ), αλλά και το δικαίωμά του να κινείται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια (αρθ. 5 παρ. 4 Σ) και το δικαίωμα εργασίας όλων των εργαζομένων (αρθ. 22 παρ. 1 Σ).

Όπως επισημαίνει ο ΛΑΟΣ, από την διατύπωση της συνταγματικής επιταγής καθίσταται σαφές ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν είναι απόλυτο, αλλά μπορεί αιτιολογημένα να περιοριστεί: Συγκεκριμένα αφορά α) μόνο στους Έλληνες πολίτες (ρητή διατύπωση παρ. 1), β) οι συναθροίσεις πρέπει να διενεργούνται ησύχως και χωρίς όπλα και γ) στις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δημόσια ασφάλεια και η ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου (παρ. 2). 'Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με τη διενέργεια πορειών και διαδηλώσεων δεν μπορεί να ασκείται καταχρηστικά, όπως ρητά αναφέρεται στο αρθ. 25 παρ. 3 Σ «η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται», πράγμα που, άλλωστε, ισχύει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες.

Κατόπιν τούτων και μεταξύ άλλων στην πρόταση:

- εξειδικεύεται η παρ. 2 του αρθ. 11 του Συντάγματος

- καθορίζονται οι όροι των υπαίθριων συναθροίσεων με σκοπό να μένει πάντα ελεύθερη δίοδος στις λεωφόρους και οδούς, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κινούνται ελεύθερα και ο εμπορικός κόσμος να μην καταστρέφεται

- απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά στις δημόσιες συναθροίσεις

- καθορίζεται η ευθύνη των διοργανωτών που δε θα τηρήσουν τα άρθρα του παρόντος.

Πηγή : iNews

1 σχόλια:

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.