6 Μαρτίου 2011

11:36
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και του γκρουπ των ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς προκαλεί η επιχειρούμενη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, στο όνομα της προστασίας του ευρώ.

Με επιστολή του, στις 14 Φεβρουαρίου 2011, προς όλους τους ευρωβουλευτές, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Τζ. Μονκς, τους καλεί να μην υποστηρίξουν την αναθεώρηση με τη μορφή που επιδιώκεται, υπογραμμίζοντας ότι θα διαλύσει τον κοινωνικό διάλογο, τα συστήματα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ευρωζώνη και θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην αυτονομία πολλών κρατών-μελών. «Οι νέοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.», υποστηρίζει,«μας ανησυχούν ιδιαίτερα, δεδομένου ότι αποτελούν μια εκ των προτέρων επίθεση στην κοινωνική Ευρώπη» και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τη συνήθη διαδικασία αναθεώρησης, που προβλέπει τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών Κοινοβουλίων και των κοινωνικών εταίρων.

Το ζητούμενο, κατά το γκρουπ των ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς, είναι η επιχειρούμενη τροποποίηση της συνθήκης να μη συντελεσθεί ερήμην του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων. Μέσω δε γραπτής ερώτησης που υπέβαλε προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής υπογραμμίζει ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναθεώρησης, με την οποία αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα και εν όψει της πρώτης συζήτησης γι' αυτό το θέμα, στις 9 Μαρτίου 2011, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών φέρεται, ύστερα από τις πρώτες διαβουλεύσεις, να προσανατολίζεται να ζητήσει οι όποιες αρμοδιότητες πρόκειται να εκχωρηθούν στην Κομισιόν, μέσω της αναθεώρησης, να έχουν μόνον ελεγκτικό χαρακτήρα.

Από την απάντηση που έδωσε στον Ν. Χουντή ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, φαίνεται πως και η Κομισιόν «καλοβλέπει» τις νέες αρμοδιότητες που, μέσω της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, της εκχωρεί το Συμβούλιο της Ε.Ε., αφού, όπως υποστηρίζει ο επίτροπος, «εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αυξάνει τις αρμοδιότητες που απονέμονται στην Ενωση από τις συνθήκες».

Τα πρώτα ρήγματα, ωστόσο, στη στάση που πρόκειται να κρατήσουν και οι άλλες ομάδες των ευρωβουλευτών, εμφανίστηκαν και στην ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, όπου ο πορτογάλος ευρωβουλευτής της ομάδας Ν. Μέλο, με γραπτή ερώτησή του προς το Συμβούλιο, ζητεί να πληροφορηθεί αν υποστηρίζεται η εν λόγω τροποποίηση, που θα στερήσει τα λιγότερο πειθαρχημένα κράτη από το δικαίωμα ψήφου κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.

Πηγή : Εnet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.