10 Μαρτίου 2011

22:00
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, παρευρέθηκε σήμερα το πρωί στο σταθμό «Ευκλείδης» του Μετρό στη Θεσσαλονίκη (συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Kατσιμίδη), όπου πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη του σταθμού από τον μετροπόντικα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για την πόλη και μας γεμίζει χαρά. Η άφιξη του μετροπόντικα στον πρώτο κατασκευασμένο και ολοκληρωμένο σταθμό δείχνει, πως το μετρό έχει πάρει τον καλό δρόμο, ξεπερνά καθημερινά τα προβλήματα και θα ολοκληρωθεί στους χρόνους που έχουμε προαναγγείλει. Εκτιμούμε, πως στο τέλος του 2014, αρχές του 2015 η πρώτη γραμμή θα έχει ολοκληρωθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω, τους εργαζόμενους στην κοινοπραξία, που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε ένα δύσκολο έργο, τους εργαζομένους στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και το ΔΣ της, τον ανάδοχο και όλους αυτούς που προσπαθούν και έχουμε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα. Πάνω από 850 άτομα συνολικά απασχολούνται στην κατασκευή της πρώτης γραμμής και είμαι βέβαιος, πως με την δημοπράτηση της επέκτασης προς την Καλαμαριά και την ανάπτυξη των υπόλοιπων κατασκευαστικών μετώπων, μέχρι του χρόνου θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι δημιουργούνται και προσφέρονται θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα στην πόλη μας.
Το μετρό είναι ένα έργο που μας ενώνει όλους. Θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας της κίνησης μέσα στην πόλη, της λειτουργίας της, καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Θα κάνει την πόλη μας ελκυστική σε επισκέπτες και επενδυτές. Γι’ αυτό το έχουμε όλοι αγκαλιάσει, το στηρίζουμε και το αγαπούμε. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες που δούλεψαν και ξεκίνησαν την κατασκευή του μετρό. Συνεχίζουμε κάθε μέρα να λύνουμε και από ένα πρόβλημα, γιατί τα προβλήματα ήταν πολλά. Την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε περάσει περίπου το 64% του συμβατικού χρόνου για την κατασκευή της πρώτης γραμμής και είχε κατασκευαστεί μόνο το 14% του φυσικού αντικείμενου. Οι καθυστερήσεις ήταν πάνω από 2,5 χρόνια και τα προβλήματα που δημιούργησαν τις καθυστερήσεις ήταν γνωστά. Τα περισσότερα τα έχουμε λύσει, όπως η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Δουλεύει δεύτερη βάρδια, υπάρχει συντονισμός των Υπουργείων, υπάρχει συντονιστής αρχαιολόγος και πλέον έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Στα πρώτα περίπου τέσσερα χρόνια είχαμε πρόοδο 28% στις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές και μέσα στους επόμενους δέκα μήνες ξεπεράσαμε το 45%.
Το αρχαιολογικό έργο του μετρό Θεσσαλονίκης είναι το πιο μεγάλο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ και θα αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία των 23 αιώνων της πόλης. Γι’ αυτό και ευχαριστώ τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τους αρχαιολόγους, τους εργαζόμενους, γι’ αυτή την σημαντική δουλειά που κάνουν.
Θέλω ακόμη να τονίσω, πως πρέπει όλοι να βοηθούμε και να λύνουμε τα προβλήματα. Για το λόγο αυτό συγκροτούμε την εταιρική σχέση με τους φορείς της πόλης. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί το Μνημόνιο με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, του παραγωγικού κόσμου, του πολιτισμού, της εργασίας, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην ολοκλήρωση του μετρό.
Στο τέλος του 2011, εάν δεν υπάρξουν νομικά προβλήματα με ενστάσεις των διαγωνιζομένων θα έχουμε και ανάδοχο για την επέκταση της γραμμής του μετρό προς την Καλαμαριά, μέχρι τη Μίκρα. Δουλεύουμε και επιταχύνουμε τις μελέτες, ώστε το 2013 να υπάρξει η δημοπράτηση και της πρώτης γραμμής δυτικά, γιατί στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα προβλήματα είναι πολλά και οι κάτοικοι περιμένουν το μετρό. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. με εντολή μας έχει σχεδιάσει το δίκτυο των γραμμών του μετρό 33 χλμ, ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και που πιστεύουμε ότι μέσα στην επόμενη οκταετία, το αργότερο δεκαετία, θα έχει ολοκληρωθεί. Τα 33 χλμ καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Δύο γραμμές δυτικά, η γραμμή μέχρι το αεροδρόμιο και φυσικά μια πρόσθετη γραμμή από το Πανεπιστήμιο στην Τούμπα, στη Χαριλάου και στη Νέα Ελβετία. Μαζί με τον ΟΑΣΘ και τη συμπληρωματική λειτουργία των γραμμών του τραμ, όπου χρειαστεί στο προσεχές μέλλον και σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, θα δώσουμε ριζικές και οριστικές λύσεις.

Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί στην προχθεσινή μας συνάντηση διασφάλισε απόλυτα την χρηματοδότηση της κατασκευής της πρώτης γραμμής στην επόμενη τριετία. Τα χρήματα αυτά, παρ’ ότι υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης και της δικής μας δεν ήταν απολύτως διασφαλισμένα. Διασφαλίστηκαν πλέον στο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής της επόμενης περιόδου, πρόκειται για περίπου 550 εκ. ευρώ για την κατασκευή της πρώτης γραμμής κι έτσι δεν θα υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό πρόβλημα, όπως και της επέκτασης προς την Καλαμαριά.
Αυτό το γεγονός, που ζούμε σήμερα με το μετρό, θα μπορούσαμε να το ζήσουμε και στο Παπάφειο, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να γίνει, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν. Από την πλευρά της Αττικό Μετρό Α.Ε. μας έχει δηλωθεί η βούλησή της να δώσει λύσεις στο πλαίσιο της σύμβασης και των νόμων. Πιστεύω και κάνω έκκληση όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος, πως ο Παναγιότατος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παπαφείου θα συνεργαστούν για να βρεθεί η λύση. Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και είναι μεγάλο το κόστος τους. Θα είναι μεγάλο λάθος να μην κατασκευαστεί τελικά αυτός ο σταθμός, εξαιτίας αυτού του προβλήματος στο Παπάφειο. Θα αδικηθεί μια ολόκληρη περιοχή με πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους. Θα έχουν επενδυθεί χρήματα, θα έχει δουλέψει κόσμος και δεν θα μπορέσουν να χαρούν και να αξιοποιούν το μετρό στην περιοχή αυτή. Γι’ αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. και από τους άλλους αρμοδίους να συναντηθούν με τον Παναγιότατο και τη Διοίκηση του Παπαφείου, για να βρουν γρήγορα λύση στο πλαίσιο της σύνεσης και φυσικά των νόμων».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις απολύσεις στο μετρό, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Στην κατασκευή του μετρό εργάζονται πάνω από 850 άτομα και θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός αυτός μέχρι το τέλος του χρόνου με την ανάπτυξη των νέων μετώπων αλλά και την έναρξη των έργων προς την Καλαμαριά. Η πρόσληψη προσωπικού είναι ευθύνη των κατασκευαστών, των αναδόχων. Δεν είναι ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε. Ελπίζουμε κάθε μέρα να προστίθεται μια θέση απασχόλησης και να μην υπάρξει καμία απόλυση. Αυτή είναι η δική μας θέση, αυτή είναι η δική μας παρότρυνση προς τους κατασκευαστές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το σταθμό του μετρό στο Παπάφειο, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε:

«Δεν θέλω να το φανταστώ, ότι δεν θα κατασκευαστεί ο σταθμός στο Παπάφειο, αφού δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Ελπίζω ότι όλα θα λυθούν γιατί ξέρω ότι όλοι θέλουν το μετρό στην πόλη και ειδικά το σταθμό σε αυτή την τόσο σημαντική περιοχή, την ευρύτερη περιοχή του Παπαφείου, της Κάτω Τούμπας, της Τριανδρίας, που μένουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές και έχουν τόση ανάγκη το σταθμό του μετρό».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την τροποποίηση της γραμμής του μετρό, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε:

«Η διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει την ευθύνη. Θα κάνει ό,τι πρέπει για να δώσει τις καταλληλότερες λύσεις, στο πλαίσιο της σύμβασης, των νόμων και των ευρωπαϊκών οδηγιών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.