19 Μαρτίου 2011

10:32
της Μάρως Τσαντήλα

Στην έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας θα κριθεί, εν πολλοίς, αν στον ΟΣΕ θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση με την υπογραφή των εργαζομένων και της Διοίκησης ή αν, τελικώς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην νομοθετική ρύθμιση του νέου εργασιακού καθεστώτος στον Οργανισμό.

Οι διαπραγματεύσεις, τρίμηνης διάρκειας, ανάμεσα στην διοίκηση του ΟΣΕ και της ΠΟΣ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν τελεσφόρησαν και η διοίκηση με γραπτό αίτημά της προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζήτησε την διακοπή της διαπραγμάτευσης και την εφαρμογή της νέας ΣΣΕ με νομοθετική πράξη.

Η επιστολή του ΟΣΕ προς το υπουργείο προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΣ η οποία και με την συμβολή της ΓΣΣΕ διεκδίκησε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να διασωθεί η διαπραγμάτευση και ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης.

Οι «κόκκινες» γραμμές της ΠΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Θανάσης Λεβέντης τόνισε στο Euro2day ότι η ΠΟΣ δεν είναι δυνατόν να δεχθεί να περιληφθούν στην ΣΣΕ τμήματα του νόμου 3891. «Θέλουμε πάση θυσία να σώσουμε τον θεσμό της συλλογικής σύμβασης αλλά αν επιμείνουν στην υπογραφή της σύμβασης όπως αυτή έχει προταθεί τότε θα σημαίνει ότι αναζητούν προσχήματα τα οποία δεν σκοπεύουμε να τους δώσουμε» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ σημείωσε ότι επί του κειμένου της ΣΣΕ υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών κατά 70-80% ενώ τόνισε ότι μπορεί να υπογραφεί η ΣΣΕ παρά τις διαφορές που υπάρχουν στα υπόλοιπα ζητήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης ο οποίος σημείωσε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών δεν πρόκειται να δεχθεί να βάλει την υπογραφή της σε ένα κείμενο το οποίο αποτελεί αντιγραφή ενός νόμου που «πολεμήθηκε» με απεργίες ενός μήνα από τους σιδηροδρομικούς και προβλέπει ότι δεν θα έχουν το δικαίωμα στο μέλλον να διεκδικήσουν οποιοδήποτε επίδομα πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρόταση της διοίκησης.

Απέτυχε η διαπραγμάτευση λέει η διοίκηση του ΟΣΕ

Να σημειώσουμε ότι στο σχετικό έγγραφο της διοίκησης προς το ΥΥΜΔ αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν για αυτό προχωρά στην ενεργοποίησης της διαδικασίας για εισήγηση προς το εποπτεύον Υπουργείο για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 19 του Ν. 3891/2010.

Σε άλλο σημείο διοίκηση του ΟΣΕ υποστηρίζει ότι η εισαγωγή νέου Μισθολογίου στην εταιρία είναι εντελώς απαραίτητη και κατεπείγουσα, με στόχο τόσο την οικονομική της εξυγίανση και ανάπτυξη, όσο και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.

Η διοίκηση ζητώντας από το υπουργείο να νομοθετήσει κάνει αναφορά «στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του ΟΣΕ και τα ζημιογόνα αποτελέσματα της εταιρείας, γεγονότα που συντείνουν στον οικονομικό κίνδυνο της επιχείρησης και επιπλέον επιβάλλουν και καθιστούν αναγκαία τη δραστική περικοπή των δαπανών της προς εξυγίανσή της, αλλά και, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική και συνολική αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της».

Σε άλλο σημείο του προκειμένου να αιτιολογήσει το εν αίτημα η διοίκηση σημειώνει ότι «ότι κυριολεκτικά κάθε ημέρα που παρέρχεται άπρακτη η δεινή οικονομική θέση του ΟΣΕ δυσχεραίνεται σημαντικά».

Η πρόταση

Να σημειώσουμε ότι με βάση την πρόταση της διοίκησης προβλέπεται μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων με βάση την εκπαίδευση και 20 μισθολογικά κλιμάκια για την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η εφαρμογή της εν’ λόγω πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της τάξης του 25% σε αυτές που έχουν ήδη υποστεί, τόσο στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων όσο και στις συντάξεις όσων υπέβαλαν τα χαρτιά τους για σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά τα επιδόματα προβλέπεται να διατηρηθούν τα εξής:

-επίδομα γάμου ίσο με το 10% του βασικού μισθού
-επίδομα τέκνων από 5% για δύο παιδιά και συν 7% για τρία παιδιά και άνω
-επίδομα μεταπτυχιακού 10% και διδακτορικού 20%

Το επίδομα θέσης διοίκησης καταρτίζεται ως εξής θα δίνεται κατά περίπτωση και θα κυμαίνεται από 10% εως 35% το ανώτερο.

Πηγή : EURO2DAY

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.