8 Φεβρουαρίου 2011

12:33
Περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, λουκέτα σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς, νέοι φόροι, το ενιαίο μισθολόγιο και μεγαλύτερο πάγωμα προσλήψεων, τέθηκαν επί τάπητος χθες μεταξύ Τρόικας και υπουργείου Οικονομικών.

Κατευθείαν στα... «βαθιά», δηλαδή στα νέα μέτρα αξίας τουλάχιστον 12,77 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από το 2012 βούτηξαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλής της Τρόικας στην πρώτη τους έλευση στο υπουργείο Οικονομικών. Η παρουσία τους θα είναι συνεχής έως την Παρασκευή που αναμένεται να οριστικοποιηθεί η 3η αναθεώρηση του Μνημονίου και το νέο πακέτο μέτρων που θα γίνει νόμος του κράτους τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να γραφθούν στην νέα «βερσιόν» του Μνημονίου όσο το δυνατό λιγότερα μέτρα, επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής στήριξης μέσα από κοινωνικό διάλογο με κόμματα και φορείς.

Η Τρόικα από την πλευρά της ισορροπεί ανάμεσα στην κατανόηση της σημασίας να διατηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό αλλά και της πίεσης που δέχεται ειδικά από την Γερμανία για σαφείς και γραπτές διαβεβαιώσεις αφού μεσολαβεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου.

Στέλεχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις αναφέρει ότι ακόμη η συζήτηση βρίσκεται στην αρχή της, ενώ θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ. Επίσης, εξηγεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει για παράταση χρόνου και λεκτική στήριξη της Τρόικας τόσο στα μέτωπα που καθυστερούν (ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, μισθολόγιο και κυρίως διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της γενικής κυβέρνησης) αλλά και στη δομή του νέου πακέτου.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ μετείχαν οι τρεις «ηγέτες» της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ (ΕΕ), Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρών ήταν ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης και ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης.

Αναζητήθηκαν τα μέτρα αξίας 2,584 δισ. ευρώ για το 2012, 4,63 δισ. ευρώ για το 2013 και 5,56 δισ. ευρώ για το 2014, συνολικά ύψους 12,77 δισ. ευρώ. Αμφίβολο είναι ακόμη αν θα απαιτηθούν από τώρα μέτρα για το 2015.

Από το ποσό αυτό το ένα τρίτο, περίπου 4 δισ. ευρώ, θα προκύψει από αύξηση εσόδων και το υπόλοιπο από περικοπή δαπανών.

Τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον των 6 δισ. ευρώ που αναφέρει αναλυτικά το Μνημόνιο του Μαΐου για την τριετία 2012-2014 (νέα περικοπή προσλήψεων και δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά στο 23%, περικοπή επιδομάτων ανεργίας και άλλες παρεμβάσεις).

Η Τρόικα ξεκινά τη διαπραγμάτευση από εκεί που την «άφησε» το Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την «βούλα» των υπουργών Οικονομικών σε πέντε άξονες μέτρων που τώρα εξειδικεύονται:

1. Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ και λουκέτο σε φορείς με ελλείμματα και χαμηλή ποιότητα. Πολυετές σχέδιο για ζημιογόνες επιχειρήσεις με περικοπές δαπανών και μισθολογικών και αύξηση εσόδων - τελών. Η Τρόικα ανησυχεί για την καθυστέρηση στη μείωση των μισθών και ζητά να μάθει πως από το 2012 θα ισχύσει νέο μισθολόγιο στο ευρύτερο δημόσιο. Επίσης ασκεί πιέσεις για ευρύτατο «λουκέτο» ή κύμα συγχωνεύσεων και ζητά μεγαλύτερη μείωση προσωπικού αλλά και απολύσεις ως έσχατο εργαλείο περικοπής δαπανών.

2. Νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Θα βασίζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του 2011. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών.


3. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων. Η κυβέρνηση φέρεται να πέτυχε παράταση στην υποχρέωσή της να περικόψει επιδόματα με αρχή από το οικογενειακό επικαλούμενη την έκθεση των ανεξάρτητων αξιολογητών που καθυστερεί. Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο «στενεύει» και εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση για τα κενά στην κοινωνική πολιτική, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε «οριζόντια» περικοπή δαπανών με εισοδηματικό κριτήριο που θα βοηθά και όσους φοροδιαφεύγουν.

4. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και κατάργηση εξαιρέσεων στον κανόνα μία έξοδος για κάθε πρόσληψη. Θα εφαρμόζεται και στις προσλήψεις σε παιδεία, υγεία και σώματα ασφαλείας αλλά και σε μετατάξεις από ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν. Αν τα λουκέτα είναι μαζικά, υπάρχει κίνδυνος απολύσεων. Πληροφορίες ανέφεραν πρόταση για ισχυροποίηση του κανόνα σε 7 αποχωρήσεις ανά πρόληψη.

Κριτική ασκήθηκε για την καθυστέρηση της έκθεσης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής για τις αποδοχές και τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση αυτή θα πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο αναμένεται να έρθει η πιο μεγάλη «εξοικονόμηση» ακόμη και άνω των 5 δισ. ευρώ.

5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα πιθανότητα με την απουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου λόγω της καθόδου του προέδρου του Eurogroup Ζαν Πολ Γιούνγκερ στην Αθήνα. (Εχει από καιρό προγραμματιστεί η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ωστόσο, η έλευσή του ήταν αφορμή για συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών η οποία κλείσθηκε χθες και έχει προγραμματιστεί για αργά το μεσημέρι απουσία μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Χθες η Τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις σε πρωτοβουλίες τόνωσης της ανάπτυξης (αδειοδότηση επιχειρήσεων, θέμα για το οποίο μετέφερε τις ευθύνες στην υπουργό Περιβάλλοντος Τϊνα Μπιρμπίλη, λειτουργία του ΓΕΜΗ και του νέου συστήματος προμηθειών). Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον των εργασιακών μονοπώλησαν σχεδόν την συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ οι περικοπές δαπανών υγείας και το θέμα των φαρμακείων συζητήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.