1 Φεβρουαρίου 2011

12:33
Εν κρυπτώ προσλήψεις

Εδώ και περίπου έναν μήνα οι διαμαρτυρίες του επιβατικού κοινού για την κατά 40% αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου διαρκώς διογκώνονται. Η αύξηση επιβλήθηκε με τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύουν η βιωσιμότητα και η κερδοφορία της επιχείρησης μετά την περικοπή μέρους της κρατικής επιδότησης. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να προχωρήσει σε νέες, σκανδαλώδεις προσλήψεις υπαλλήλων, οι οποίοι είναι συγγενικά πρόσωπα ή γνώριμοι μετόχων του Οργανισμού και συνδικαλιστών. Πρόκειται για 24 νέους υπαλλήλους, εκ των οποίων δεκατέσσερις είναι διοικητικοί, τέσσερις τεχνίτες, δύο βοηθοί τεχνίτη και τέσσερις καθαρίστριες. Τέσσερις εξ αυτών είναι παιδιά μετόχων και οι υπόλοιποι είκοσι παιδιά ή συγγενικά πρόσωπα μετόχων και συνδικαλιστών. Η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ και οι νέοι υπάλληλοι έγιναν αντιληπτοί, όταν εμφανίστηκαν στο κτίριο της διοίκησης, για να πιάσουν δουλειά. «Είδαμε ξαφνικά κάποιους να προσέρχονται αναζητώντας γραφεία να εγκατασταθούν και τότε αντιληφθήκαμε ότι έγιναν νέες προσλήψεις», σημειώνει ένα από τα παλαιότερα διοικητικά στελέχη του ΟΑΣΘ.
Για τους αδιαφανείς διορισμούς των «ημετέρων» ρωτήθηκε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, το οποίο όμως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. «Αυτό που συνέβη είναι μεν νομότυπο, αλλά συγχρόνως και ανήθικο, αφού σε εκατοντάδες νέους που ψάχνουν απεγνωσμένα κάποια δουλειά δεν δόθηκε η παραμικρή δυνατότητα, η ψευδαίσθηση έστω, να διεκδικήσουν και εκείνοι μία θέση εργασίας», σημειώνει ένα από τα παλαιότερα διοικητικά στελέχη του ΟΑΣΘ. Την οικονομική διάσταση της υπόθεσης επισημαίνει ένα εκ των κορυφαίων στελεχών: «Ό,τι πετύχαμε με τον οικονομικό εξορθολογισμό των τελευταίων χρόνων πάει στράφι. Οι νέες προσλήψεις μπορεί να ήταν αναγκαίες οι περισσότερες, θα κοστίσουν όμως περισσότερα του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως».


Εργαζόμενοι, βουλευτές

Μερίδιο στις προσλήψεις έχει και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ αλλά και βουλευτές της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν μένει παραπονούμενος», σημειώνει βετεράνος συνδικαλιστής, προσθέτοντας πως «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στον ΟΑΣΘ σπανίως γίνονται απεργίες, αφού μεγάλη μερίδα των εργαζομένων έχει και την ιδιότητα του εργοδότη». «Δικά τους παιδιά» τακτοποιούν και ορισμένοι εκ των βουλευτών, καθώς και κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. «Κάθε φορά που προκηρύσσονται θέσεις, ο κάθε βουλευτής μάς στέλνει μέχρι και 50 ονόματα!», αναφέρει διοικητικό στέλεχος του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι «φυσικά ελάχιστοι εξ αυτών διορίζονται».

Ο «Ηρακλής»

Πέρα από το μέρισμα σημαντική μερίδα των μετόχων εισπράττει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (γύρω στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως) από τον ίδιο τον ΟΑΣΘ ως ενοίκιο των εγκαταστάσεων, οι οποίες ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους! Ειδικότερα ο Οργανισμός, επειδή δεν διαθέτει δικές του εγκαταστάσεις (αμαξοστάσια, συνεργεία κ.λπ.), τις νοικιάζει στο μεγαλύτερο μέρος τους από έναν συνεταιρισμό με την επωνυμία «Ηρακλής», που ανήκει κατά κύριο λόγο σε μετόχους του ΟΑΣΘ. Δηλαδή κάποιοι μέτοχοι είναι ταυτόχρονα μισθωτές και εκμισθωτές εισπράττοντας πέρα από το όποιο επιχειρηματικό κέρδος και ενοίκια. Μάλιστα, ενώ τελευταία όλες οι εμπορικές συμβάσεις ενοικίασης έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% λόγω της οικονομικής κρίσης, στον ΟΑΣΘ δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού ο μισθωτής (οι μέτοχοι του Οργανισμού δηλαδή) δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από τον εκμισθωτή (δηλαδή από τον… εαυτό τους).
Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν τα έσοδα του «Ηρακλή» είναι ότι οι τιμές για τις «μετοχές του ΟΑΣΘ με ‘Ηρακλή’», όπως λέγονται, είναι ακριβότερες κατά περίπου 25% σε σχέση με τις «μετοχές χωρίς ‘Ηρακλή’».
Πέραν αυτού οι μέτοχοι απολαμβάνουν και πολλών άλλων, σπάνιων για ιδιωτική επιχείρηση, προνομίων, που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του μονοπωλίου στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τη διασφάλιση της κερδοφορίας -βρέξει, χιονίσει- μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, το προνομιακό καθεστώς αποσβέσεων κ.ά.


Το πλήρες ρεπορτάζ του Νίκου Ηλιάδη μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.