11 Φεβρουαρίου 2011

09:26
1
Τελειώνει Δευτέρα-Τρίτη

Με συνοπτικές διαδικασίες, σε δυο μόνο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει το χουντο-νομοσχέδιο για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας.

Στη λεγόμενη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με κυβερνητική υπαγόρευση αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχέδιου τη Δευτέρα, μέρα κατά την οποία δεν συζητιούνται νομοσχέδια στη Βουλή (είναι μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου). Αν χρειαστεί και τρίτη συνεδρίαση, θα τη βάλλουν εμβόλιμη την Τρίτη το πρωί.

Επιχειρούν έτσι, με διαδικασίες-εξπρές να αιφνιδιάσουν τους εργαζόμενους και να περάσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων, απαγορεύοντάς τους να έχουν ακόμη και την προστασία του εργατικού δικαίου (γι’ αυτό το χαρακτηρίζουμε χουντο-νομοσχέδιο), που ανοίγει το δρόμο για συνεχείς αυξήσεις των εισιτηρίων και ετοιμάζει την παράδοση των αστικών συγκοινωνιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αρκεί να αναφέρουμε μια αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αφαίρεσε την παράγραφο 4 του άρθρου 3, που έλεγε τα εξής:

«Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να παρέχεται η εγγύηση ή απεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ για τη σύναψη, κατάρτιση, ανάληψη, διακανονισμό ή εξόφληση νέων δανείων και πάσης φύσεως πιστώσεων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μετά τη συντέλεση της συγχώνευσης».

Η κατάργηση από τώρα αυτής της διάταξης δείχνει καθαρά την πρόθεση της κυβέρνησης ν’ αφήσει τους «νέους» συγκοινωνιακούς φορείς να χρεοκοπήσουν, για να παραδώσει και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για δόλωμα, ο Ρέππας αφαίρεσε και τη διάταξη που έλεγε ότι ο ΟΑΣΘ μπορεί να ιδρύει ανώνυμες εταιρίες για την παροχή συγκοινωνιακού έργου (άρθρο 5, παρ. 1κβ). Από τη στιγμή που το κράτος δεν εγγυάται ούτε τα δάνεια των νέων συγκοινωνιακών φορέων, τους οδηγεί κατευθείαν στην οικονομική ασφυξία και από εκεί στην αγκαλιά του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Τώρα φαίνεται καθαρά ο υπονομευτικός και διαλυτικός ρόλος που παίζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ιδιαίτερα στο σωματείο της ΕΘΕΛ. Εφτασε στο σημείο να αναστείλει κινητοποιήσεις για να πάει σε διάλογο με το Ρέππα. Να τώρα τα αποτελέσματα του διαλόγου. Νομοσχέδιο-εξπρές, μέσα σε δυο μέρες.

Αφησαν ολόκληρη την τρέχουσα εβδομάδα να περάσει ουσιαστικά άπρακτη, λες και η κυβέρνηση θα ακολουθούσε «ήσυχες και άνετες κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και δεν θα επιχειρούσε αιφνιδιασμό.

Πρέπει εδώ και τώρα να γίνουν γενικές συνελεύσεις (στη διάρκεια των στάσεων εργασίας της Παρασκευής) και να παρθούν αποφάσεις για μαχητικό αγώνα. Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς νέες συνελεύσεις και νέες αποφάσεις, θα διευκολυνθεί η κυβέρνηση να περάσει τον αιφνιδιασμό της.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. ε οχι και χουντονομοσχεδιο. σοσιαλιστικη κυβερνηση εχουμε χαχαχαχαχα!!! για το καλο μας γινοντε αυτα... δεν ειδατε που ο πρωθυπουργος σήκωσε μπαιρακι κατά της τρόϊκας!!! για αποκρηατικο καλο ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.