25 Φεβρουαρίου 2011

17:58
23 Φεβρουαρίου 11

Πολλές φορές στους μικρούς αριθμούς κρύβονται οι μεγάλες αλήθειες. Πόσα καύσιμα, λέτε, απαιτούνται ετησίως για τις μετακινήσεις των υπουργών της κυβέρνησης και κάποιων ακόμη, ολιγάριθμων κρατικών αξιωματούχων; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, για μεν το 2008 απαιτήθηκαν τετρακόσιες είκοσι χιλιάδες λίτρα, για δε το 2009 τριακόσιες ενενήντα χιλιάδες λίτρα! Άραγε, είναι πολλά ή λίγα; Είναι λογικοί αριθμοί ή παράλογοι;

Ας παίξουμε ένα παιγνίδι, χρησιμοποιώντας απλή αριθμητική, προκειμένου να διαπιστώσουμε την αλήθεια. Κατ’ αρχήν, με βάση τη μέση κατανάλωση ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού όπως οι κρατικές λιμουζίνες (1600- 2000 κ.ε.), αντιστοιχούν χοντρικά 10 λίτρα καυσίμου, ανά 100 χιλιόμετρα. Από τους σχετικούς υπολογισμούς, προκύπτουν συνολικά για μεν το 2008, 4.200.000 διανυθέντα χιλιόμετρα, για δε το 2009, 3.900.000 χιλιόμετρα!

Αν τα χιλιόμετρα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά πολλά, ασφαλώς και έχετε δίκιο. Δεδομένου ότι η περιφέρεια της γης είναι (μόλις) 40.000 χιλιόμετρα, οι υπουργικές λιμουζίνες έκαναν σε έναν χρόνο, εκατό φορές τον γύρο της γης! Ή αλλιώς, καθημερινά διένυαν περί τα 13.000 χιλιόμετρα, αν συνυπολογίσουμε λίγες μέρες διακοπές και μερικά Σαββατοκύριακα που οι υπουργοί ξεκουράζονταν! Δηλαδή αν η Ελλάδα ήταν λίγο μεγαλύτερη, ή αν δεν είχε μερικές εκατοντάδες νησιά, πόσες φορές άραγε θα έκαναν τον γύρο της γης;

Όμως το 2010, μετά την δραματική επιδείνωση των οικονομικών της χώρας και την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών, πόση εξοικονόμηση καυσίμων λέτε πως έγινε στη χρήση των υπουργικών αυτοκινήτων; Τα 390.000 λίτρα του 2009, το 2010 έγιναν μόλις 128.000! Ήτοι μείωση κατά 68%, ή αν προτιμάτε καθημερινά διανύονταν 8.800 λιγότερα χιλιόμετρα! Αντίστοιχα, μειωμένες ήταν και οι δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές από τα 677.184 ευρώ το 2009 σε 173.600 ευρώ το 2010.

Είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε η μείωση, καθώς οι υπουργοί ούτε λιγότεροι είναι, ούτε ασφαλώς χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα δικά τους Ι.Χ., καθώς ως γνωστόν δεν φημίζονται για το κουβαρνταλίκι τους. Πρόσφατα, διαβάσαμε περιπτώσεις που με υπουργικές αποφάσεις, εισέπρατταν ακόμη και τα πέντε ευρώ του καφέ στο αεροδρόμιο!

Ούτε, βέβαια, σταμάτησαν να μετακινούνται, αφού οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες για μετακινήσεις λόγω της κατάστασης, είναι λογικά αυξημένες. Το ότι πλέον μετακινούνται με μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, επίσης δεν είναι πειστική δικαιολογία, καθώς δεν μπορεί να προκύψει τόσο μεγάλη διαφορά στα καύσιμα, ακόμη και αν κυκλοφορούσαν με Smart.

Οπότε; Δύσκολη η απάντηση. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τη δική του εκδοχή. Το μόνο σίγουρο είναι πως ζούμε σε ένα παράλογα σπάταλο κράτος, που αν μη τι άλλο σε υποχρεώνει να είσαι μονίμως καχύποπτος για όσα καθημερινά συμβαίνουν. Άλλωστε, είπαμε, στους μικρούς αριθμούς κρύβονται μεγάλες αλήθειες.
δημοσιεύτηκε στο www.aixmi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.