8 Φεβρουαρίου 2011

12:42
Απώλεια εσόδων έως 778 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία ενδεχομένως να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να λάβει νέα εισπρακτικά μέτρα, είναι το αποτέλεσμα του φορονομοσχεδίου που ψηφίστηκε το 2010.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η ένταξη στη κλίμακα των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων προκάλεσε μεγαλύτερη τάση για φοροδιαφυγή, κυρίως αυτών που... μπορούσαν να το κάνουν, δηλαδή των υψηλότερων εισοδημάτων. Αντιθέτως, οι «φτωχοί» και μεγάλο μέρος των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν εισοδήματα από άλλη πηγή είναι οι μόνοι που τελικά θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ το οποίο παρουσιάζει μελέτη για την Αξιολόγηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2010.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά κατά την επιλογή των μέτρων η αντίδραση ομάδων φορολογουμένων σε αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μείωσης των εσόδων λόγω υψηλής τάσης για φοροδιαφυγή.

Η μεγαλύτερη απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι θα προέλθει από εισοδηματίες που ανήκουν στα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 100.000 ευρώ. Έπονται οι μισθωτοί που έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος, τις οποίες θα επιχειρήσουν πλέον να αποκρύψουν, έμποροι και βιοτέχνες.

Αντιθέτως αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί που ανήκουν στα 2 πρώτα εισοδηματικά κλιμάκια (έως 22.000 ευρώ τον χρόνο) αλλά και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 16.000 ευρώ τον χρόνο.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.