13 Ιανουαρίου 2011

17:25
Από το Μαρικάκι

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα και επιβολή επιχειρησιακών προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες στο κεφάλαιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Μετά τη μετεκλογική φαρσοκωμωδία με τις διαπραγματεύσεις δήθεν με την τρόικα και της ΓΣΕΕ με τους «κοινωνικούς φορείς» για την αποτροπή υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών το κράτος είναι από τα πρώτα αφεντικά που έφαρμόζουν την επιχειρησιακή.

Στο νομοσχέδιο, και στο κεφάλαιο Γ’ που αφορά μετατάξεις και λοιπές ρυθμίσεις εργασιακών σχέσεων το εισαγωγικό άρθρο 8 επιγράφεται «Εξαιρετικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού». Θα μπορούσε να λέγεται και «εργαστείτε για την ψυχή της μάνας σας». Αναλυτικά στις επιχειρησιακές αναφέρεται το άρθρο 12 για τις «ρυθμίσεις συλλογικού εργατικού Δικαίου». Εκεί προβλέπεται ότι «θεσπίζονται νέες συλλογικές συμβάσεις και καταργούνται οιμέχρι τότε υφιστάμενες».

Παρακάτω προβλέπεται «εικονική» διαπραγμάτευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αφού, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία το θέμα λύνεται πολιτικά, δια νόμου, ο οποίος θεσπίζοντας τη νέα συλλογική σύμβαση θα καταργεί «κάθε προγενέστερη συλλογική σύμβαση και όρο οποιασδήποτε πηγής του συλλογικού εργατικού δικαίου». Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «προβλέπεται προσωρινή απαγόρευση προσφυγής στη Διαιτησία και τη Μεσολάβηση»!

Με τα χεράκαι τους λοιπόν ξηλώνουν μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των ... άλλων. Εξάλλου, αν οι συγκοινωνίες είναι να οδηγηθούν στα χέρια των ιδιωτών ας γίνει σωστή προετοιμασία. Να τις δώσουμε κομπλέ, να μην έχουν και τα εργασιακά στο κεφάλι τους οι άνθρωποι...

Το τοπίο αλλάζει άρδην λοιπόν και για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, στο όνομα βεβαίως του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος για όσους επιχειρηματολογούν για την αναγκαιότητα των κάθε είδους μέτρων φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, είτε από την κυβέρνηση είτε από το μισθοφορικό στρατό μισθοφόρων παπαγάλων δεν αλλάζει.

Εκτός, ίσως από τον πολλαπλάσιο κόπο που καταβάλουν νας μας πείσουν για την αναγκαιότητα του εγκλήματος, όσοι από δαύτους δεν είναι ακόμη αρκετά χοντρόπετσοι για να μην τους ενδιαφέρουν τα προσχήματα.

Κι εκτός ίσως από το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν στο δρόμο ελεύθερα...


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.