14 Ιανουαρίου 2011

20:53
Διάσπαση στο μέτωπο των εργαζομένων.

Να προσέλθουν στο διάλογο, χωρίς όμως να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Την απόφαση έλαβε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Συντονιστικό Όργανο της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με εξαίρεση του εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις απεργίες όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος.

Από την πλευρά του το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ομηρία των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή μόνο σε όσους δεν απεργούν.

Η διάσπαση στο μέτωπο των εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών είχε διαφανεί νωρίτερα, μετά την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών για διάλογο επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κοινή γραμμή απέναντι στην πρόσκληση του υπουργού Μεταφορών Δημ. Ρέππα για διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν μόνο κάποια σωματεία να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για όσο διάστημα διαρκέσει ο διάλογος, προειδοποιώντας ωστόσο και αυτά ότι «σε περίπτωση που αυτός αποδειχθεί προσχηματικός και ναυαγήσει», θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα τον κλιμακώσουν με κάθε τρόπο.

Ορισμένα σωματεία, κυρίως του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ και του τραμ, παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων σε νέες γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν σε κάθε μέσο ξεχωριστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αυτών αποφάσισαν να μην πάνε σε διάλογο με τις διοικήσεις των εταιρειών, αλλά μόνο με το υπουργείο Μεταφορών.

Σκληρή πάντως αναμένεται να είναι και η στάση του υπουργείου Μεταφορών, κύκλοι του οποίου τόνισαν στα «ΝΕΑ» ότι «διάλογος θα γίνει μόνο με όσα σωματεία δεν απεργούν». Όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι, «διάλογος με εκείνους που θα κρατούν σε ομηρία το επιβατικό κοινό δεν πρόκειται να γίνει».

Πάντως, από σήμερα το πρωί, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), που είχαν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους για όσο χρόνο διαρκέσει ο δημόσιος διάλογος.

Όμως, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο διάλογος δεν θα αφορά μόνο το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΑ, «αλλά και μια σειρά ζητημάτων για τα οποία παλεύουν τους τελευταίους 10 μήνες». Επίσης, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ, με τους οποίους το υπουργείο Μεταφορών ξεκινά τον διάλογο την ερχόμενη Δευτέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.