29 Δεκεμβρίου 2010

22:41
1
Για υποχρέωση απελευθέρωσης (και) των αστικών συγκοινωνιών έως το 2019 μίλησε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Σπύρος Βούγιας. Οπως ανέφερε, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι γραμμές των συγκοινωνιών θα μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιώτες, όπως ισχύει με τις αεροπορικές μεταφορές. Η δήλωση του υφυπουργού προκάλεσε παρέμβαση του υπουργού Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, που υποστήριξε τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά έθεσε τους εργαζομένους προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους πλήττουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Μιλώντας σε τοπικό ραδιοσταθμό για τον ΟΑΣΘ, ο κ. Βούγιας υποστήριξε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δρομολογηθεί το «άνοιγμα» των αστικών συγκοινωνιών στην ελεύθερη αγορά. «Από το 2019 είναι υποχρεωτική η ανοικτή προκήρυξη των δημόσιων συγκοινωνιών παντού, η “απελευθέρωση” όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μπορούμε να δίνουμε γραμμές όπως γίνεται στα αεροπλάνα, στα τρένα. Από το 2019 είναι υποχρέωσή μας και στον ΟΑΣΘ, θα σταματήσουν οι υποχρεωτικές συμβάσεις με τον συγκεκριμένο οργανισμό», ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών. Μάλιστα υπέδειξε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις γραμμές που παρουσιάζουν μικρό ενδιαφέρον και οι οποίες θα επιδοτούνται κατά το πρότυπο των «άγονων γραμμών».

Η δήλωση του κ. Βούγια προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό του υπουργείου Υποδομών, καθώς «έριξε λάδι στη φωτιά» σε μια περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, κ. Δημήτρης Ρέππας, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους υποστηρίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων τους. Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς, καλώντας τους να επιδείξουν μεγαλύτερη ευθύνη. «Πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρούν ιδίως τους λιγότερο εύπορους πολίτες, εκείνους δηλαδή που κατ’ εξοχήν εξαρτώνται από τις υπηρεσίες των μεταφορικών μέσων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας», ανέφερε.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού δεν φαίνεται να έπεισαν τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς χθες στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι μόνοι που ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. γιατί να μην πουληθούν και οι άνθρωποι τελικά? οι δουλέμποροι τι θα κάνουν? κλέφτες θα γίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.