16 Δεκεμβρίου 2010

09:30
Συγχωνεύονται οι εταιρείες παροχής και εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου, προκειμένου να προκύψουν δύο φορείς. Ενας για τα μέσα σταθερής τροχιάς και ένας για τα οδικά μέσα.

Της Μαρίας Μόσχου.

Μείωση προσωπικού κατά περίπου 2.000 εργαζόμενους, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, περικοπές μισθών, συγχωνεύσεις εταιρειών και αυξήσεις εισιτηρίων έως και 40% και ανάληψη των συσσωρευμένων ζημιών περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υποδομών, Δ. Ρέππα. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή και να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίοι προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις
Με την υλοποίησή του το υπουργείο στοχεύει το 2011 η συνολική ωφέλεια να αγγίξει περίπου τα 244 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα έχουν συμβάλει κατά περίπου 88 εκατ. ευρώ τα έσοδα και κατά περίπου 156 εκατ. ευρώ τα έξοδα. Το λειτουργικό έλλειμμα εκτιμάται ότι το 2011 θα ανέλθει σε περίπου 155 εκατ. ευρώ για να αποκλιμακωθεί κατά 20% τα επόμενα έτη.

Μεγέθη
Παράλληλα και κατά τη διάρκεια του 2010 έχει ήδη επιτευχθεί βελτίωση στο λειτουργικό αποτέλεσμα, με τις παραγόμενες ζημιές να εκτιμώνται σε περίπου 389 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 83 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 κυρίως λόγω μείωσης του κόστους προσωπικού. Οι βασικότερες παρεμβάσεις που προτείνονται είναι:
Η μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε Μητροπολιτικό Φορέα και η περιοχή αρμοδιότητάς του γίνεται πλέον η Περιφέρεια Αττικής (όπως αυτή ορίζεται από τον «Καλλικράτη»), πλην νήσων.
Η συγχώνευση των εταιρειών παροχής και εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου προκειμένου να προκύψουν δύο φορείς, ένας για τα μέσα Σταθερής Τροχιάς (ΣΤΑΜΕ ή ΣΤΑΣΥ) ο οποίος θα στεγάσει τις ΑΜΕΛ Α.Ε., ΗΣΑΠ ΑΕ και ΤΡΑΜ Α.Ε., και ένας για τα Οδικά Μέσα Μεταφοράς (ΟΜΕ ή ΟΣΥ) τον οποίο θα αποτελούν η ΕΘΕΛ Α.Ε. και ΗΛΠΑΠ Α.Ε. Μοναδικός μέτοχος των δύο νέων φορέων θα είναι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος ως αμιγώς κρατική επιχείρηση εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.
Μετατάξεις, του πλεονάζοντος προσωπικού των φορέων, οι οποίες θα διενεργηθούν σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, θα αφορά προσωπικό που απασχολείται ως βοηθητικό προσωπικό, ενώ χαρακτηρίζεται και αμείβεται ως παραγωγικό από τους φορείς, καθώς και του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού. Το δεύτερο στάδιο των μετατάξεων θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των εταιρειών και την εκπόνηση των νέων οργανογραμμάτων τους ως αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας που θα προκύψουν.
Σημαντική ενίσχυση των εσόδων από το μεταφορικό έργο. Τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από την αύξηση των εισιτηρίων και την καθιέρωση διαφοροποιημένου εισιτηρίου αλλά και από την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής και την προστασία των εσόδων. Συνολικά τίθεται στόχος για αύξηση των εσόδων από μεταφορικό έργο μέσα στην επόμενη χρήση 2011 τουλάχιστον κατά 80 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:
Είσοδος ιδιωτών στη διαχείριση εισιτηρίων ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.
Ενίσχυση και των λοιπών εσόδων των φορέων με δράσεις αξιοποίησης ή εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας τους, ενίσχυση των διαφημιστικών εσόδων με δυνατότητα παραχώρησης της διαφημιστικής δραστηριότητας σε εξειδικευμένους συνεργάτες, δημιουργίας ή περαιτέρω αξιοποίησης των χώρων στάθμευσης.
Την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και διαρκή παρακολούθηση των διοικήσεων. Στόχος είναι τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν καταρτιστεί να υλοποιούνται χωρίς παρεκκλίσεις και για το λόγο αυτό οι διοικήσεις των εταιρειών κάθε μήνα θα δίνουν αναφορά στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Εισιτήρια
Κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα και αυξήσεις έως 40% στα δύο νέου τύπου εισιτήρια προβλέπει το νομοσχέδιο.
Το ένα εισιτήριο θα αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς που θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ και το άλλο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στο 1,3 ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνεται η χρονική διάρκεια από τα 90 λεπτά που είναι σήμερα στα 60 λεπτά.

Μετατάξεις
Προβλέπονται μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού των φορέων, οι οποίες θα διενεργηθούν σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, θα αφορά προσωπικό που απασχολείται ως βοηθητικό προσωπικό, ενώ χαρακτηρίζεται και αμείβεται ως παραγωγικό από τους φορείς, καθώς και του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού.
Ο αριθμός των μετατάξεων εκτιμάται σε 1.500 εργαζόμενους όλων των φορέων και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους εντός του 2011.

Ανατροπές στα εργασιακά
Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων καθώς αναμένονται καταργήσεις συμβάσεων εργασίας, αφού για να επιτευχθεί η συγχώνευση των μέσων σταθερής τροχιάς θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΗΣΑΠ, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και στους εργαζόμενους του Μετρό, που είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου με τεράστιες διαφορές στη μισθολογική κλίμακα. Οι περικοπές «περίεργων» επιδομάτων αλλά και οι μετατάξεις θα αποτελέσουν και εδώ τον «πυρήνα» των αλλαγών, ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων.

Μισθοί
Οι βασικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι η θέσπιση του πλαφόν στους μισθούς μέχρι 50.000 ευρώ, η μείωση του προσωπικού μέσα από μετατάξεις και η μείωση της υπερωριακής απασχόλησης σε μόνο 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.