6 Δεκεμβρίου 2010

20:40
1
Σφοδρές, πάντως, αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα ανακοινωθεί περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο και προβλέπει ριζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.


Οριστικό μαχαίρι στους «χρυσούς» μισθούς εργαζομένων των συγκοινωνιακών εταιρειών, αλλά και ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις εταιρείες αναμένονται από το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και κινείται στο πρότυπο αυτού για το ΟΣΕ.

Ηδη στα μισθολογικά στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο εμφανίζονται περιπτώσεις εργαζομένων, των οποίων οι μεικτές ετήσιες αποδοχές έφταναν το 2009 έως τα 133.205 ευρώ.

Στις συγκεκριμένες λίστες δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές των αποδοχών, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «κατασυκοφάντηση και διαπόμπευση».

«Αυτήν τη στιγμή, με την επιβολή του πλαφόν, ο υψηλότερος μεικτός μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 5.856 ευρώ, δηλαδή περίπου 4.300 ευρώ καθαρά, κι αυτά είναι ποσά που λαμβάνουν ελάχιστοι, οι οποίοι έχουν 35 χρόνια προϋπηρεσία», τονίζει ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ Κώστας Δήμας.

Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει πως «στην περίπτωση των οδηγών, τουλάχιστον εκατό άτομα παίρνουν μισθό 870 ευρώ, ενώ υψηλές απολαβές έχουν μόνο 4 από τους συνολικά 240 που είναι εργοδηγοί τελευταίας βαθμίδας με 35 χρόνια».

Σύμφωνα με τα υπό κατάρτιση επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών του ΟΑΣΑ, το κόστος προσωπικού, ανέρχεται στο 78% του συνόλου του λειτουργικού κόστους, ενώ οι αρχαιότερες εταιρίες (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ) μαζί με τον ΟΑΣΑ έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εργασιακό κόστος.

Σφοδρές, πάντως, αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα ανακοινωθεί περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο και προβλέπει ριζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Με «πιλότο» το σχέδιο για τον ΟΣΕ, η πρόταση για τον ΟΑΣΑ περιλαμβάνει:

* Καθορισμό πλεονάζοντος προσωπικού ανά φορέα και συνταξιοδοτήσεις όσων έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα.
* Μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού.
* Μεταφορά του υπόλοιπου προσωπικού στους δύο συγκοινωνιακούς φορείς που θα δημιουργηθούν.
* Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και κανονισμών προσωπικού και ταχεία κατάρτιση νέων συλλογικών συμβάσεων στο πρότυπο του ΟΣΕ στους νέους φορείς.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο προσκήνιο, δεδομένης της πρόθεσης του υπουργείου να «ψαλιδίσει» το 2011 την ετήσια επιδότηση στον ΟΑΣΘ κατά 20 εκατ. ευρώ (από τα 120 στα 100).

Πηγή

1 σχόλια:

  1. Για να δείτε πόσο στοχευμένη είναι η επίθεση έχουν τους μισθούς και καλά του ΗΣΑΠ αλλα φωτογραφία έχουν λεωφορϊα δεν είχαν καμιά απο συρμό του ΗΣΑΠ που να την βρούν άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.