3 Νοεμβρίου 2010

21:34
Νομοθετική ρύθμιση για να μη μετατραπεί η αγορά σε «ζούγκλα» προαναγγέλλει μέσω της «ΗτΣ» η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

«Φρένο» στις επιχειρησιακές συμφωνίες που «σπάνε», χωρίς «σπουδαίο λόγο» ή για λόγους «αθέμιτου ανταγωνισμού», τα κατώτατα όρια των μισθών, τα οποία ισχύουν με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σχεδιάζει να βάλει μέσα στο Νοέμβριο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη.

Την απόφαση να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούν τα σωματεία των εργαζομένων να υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες με δυσμενέστερους οικονομικούς όρους απ’ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και η ΕΓΣΣΕ, φέρεται να έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου μετά τη δημοσιοποίηση (στην «Η») των πρώτων συμφωνιών με τις οποίες «έσπασε» το όριο των 739,56 ευρώ αλλά και τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

«Δεν θα αλλάξει ο νόμος που έχει ψηφιστεί και δίδει τη δυνατότητα να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και της EΓΣΣE, όμως, θα πρέπει να προβλεφθούν και θα προβλεφθούν κριτήρια με ειδική νομοθετική ρύθμιση», δηλώνει στην HτΣ η υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Λούκα Kατσέλη. «Πιστεύουμε στις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα αφήσουμε όμως την αγορά να γίνει ζούγκλα», καταλήγει, θεωρώντας ότι αν αυτό δεν συμβεί:
Οι εργατικές διαφορές θα γίνουν δικαστικές (π.χ. τι θα ισχύει για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, δηλ. μιας δυσμενέστερης έναντι της ΕΓΣΣΕ ή της κλαδικής) και Θα εγερθούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου (π.χ. όταν γίνεται ανάληψη έργων με χαμηλότερο κόστος εργασίας).

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, πάντως, μετά τη συνάντηση που θα έχει η Λ. Κατσέλη με την τρόικα (στα μέσα Νοεμβρίου). Η υπουργός, από την πρώτη κιόλας συνάντηση την οποία είχε με την τρόικα, είχε υπογραμμίσει ότι «η ευελιξία δεν είναι πανάκεια για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Εντελώς διαφορετική δικαιολογητική βάση έχουν οι δύο (έως σήμερα) επιχειρησιακές συμβάσεις που «έσπασαν» τα κατώτατα όρια.

Η πρώτη σύμβαση που αφορά εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης προβλέπει την καταβολή βασικού μισθού 640 ευρώ στο προσωπικό ασφαλείας στο χώρο φύλαξης του ΗΣΑΠ. Για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μισθού «ελήφθησαν υπόψη οι όροι της σύμβασης της εταιρείας με την ΗΣΑΠ Α.Ε, οι βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων, οι κρατούσες στην αγορά συνθήκες κοστολόγησης των υπηρεσιών ασφαλείας και η οικονομική κατάσταση της εταιρείας». Η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας, κάλεσε το υπουργείο και τη διοίκηση του ΗΣΑΠ να μην αποδεχτούν την εφαρμογή της συμφωνίας γιατί «στις εργολαβίες η νομοθεσία απαιτεί την πλήρη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών ΣΣΕ, οι οποίες δεν μπορούν να υπολείπονται από την ΕΓΣΣΕ».

Η δεύτερη σύμβαση αφορά τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Α.Ε.» στην Ημαθία, για τους οποίους προβλέπονται μισθοί 701,79 ευρώ (εισαγωγικός) έως 737 (για 8ετή προϋπηρεσία!). Η συμφωνία έγινε, όπως υπογραμμίζεται στο προοίμιο της σύμβασης, λαμβάνοντας υπόψη «τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την κατάσταση του εργοστασίου Πλατέος μετά την πυρκαγιά της 16ης Δεκεμβρίου του 2007 και την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις αμοιβής και εργασίας, καθώς και τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία έναντι της ΑΤΕ ως προς τη ρύθμιση των χρεών της».

Διασφάλιση θέσεων εργασίας
Διετές «πάγωμα» μισθών με «αντάλλαγμα» τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή για οικονομοτεχνικούς λόγους προβλέπει επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν φέτος οι εργαζόμενοι και η εταιρεία Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί «πρότυπο» για πολλά μεγάλα συνδικάτα που είτε δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις (καθιστώντας ελεύθερη τη διαμόρφωση των μισθών μετά τη λήξη της εξάμηνης μετενέργειας των προηγούμενων συμβάσεων) είτε επιμένουν να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω? ύφεσης.

Δεκάδες επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί στον ιδιωτικό τομέα κρατώντας «παγωμένες» τις αποδοχές των εργαζομένων έως και τα τέλη του 2011, με αντάλλαγμα κάποιες «παροχές» του εργοδότη (επιδόματα, μπόνους με βάση τις πωλήσεις κ.ά.) ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το καλοκαίρι προβλέπονται αυξήσεις της τάξης του 1%-1,5%.

Τι προβλέπει η ΕΓΣΣΕ
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποκλείει οποιαδήποτε αύξηση ακόμη και στα κατώτατα όρια μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Με βάση την ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012 τα όρια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου θα παραμείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 ευρώ και 33,04 ευρώ αντίστοιχα. Και θα διαμορφωθούν στα 750,65 ευρώ και 33,53 ευρώ, αντίστοιχα, τον Ιούλιο, αν δοθεί αύξηση 1,5% και στα 763,41 ευρώ και 34,10 ευρώ τον Ιούλιο του 2012 αν δοθεί αύξηση 1,7% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πληθωρισμού).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.