6 Νοεμβρίου 2010

00:08
Ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, εν όψει και της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου από την 1/1/2011 - έθεσε σε εφαρμογή το ΙΚΑ, ενώ προωθείται - για τη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων - η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση καθώς και η σύσταση δύο ασφαλιστικών ΚΕΠ, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σε µια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους υποψήφιους συνταξιούχους, η διοίκηση του ΙΚΑ εγκατέστησε το Πρόγραμμα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων, ένα ηλεκτρονικό σύστημα µε ειδικά τερματικά συνδεδεμένα µε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) µέσω των οποίων εκπαιδευμένοι υπάλληλοι παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για το πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι, µε βάση και τον νέο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 3863/2010).

Τα τερµατικά είναι εγκατεστημένα πανελλαδικά σε 35 καταστήµατα του ΙΚΑ στα οποία λειτουργούν τμήματα απονομής συντάξεων και έχει εγκατασταθεί το Πρόγραμμα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων.

«Το μέτρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αφού είναι γνωστή η απουσία έγκαιρης ενημέρωσης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, γεγονός που έχει οδηγήσει κακώς τους ασφαλισμένους σε εξωθεσµικά κέντρα ενημέρωσης και όχι στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων (όρια συνταξιοδότησης, ύψος σύνταξης κ.ά.)», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Β. Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης σημειώνει ότι η ΠΟΣΕΙΚΑ πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα έναν αναλυτικό οδηγό, ο οποίος διανέμεται δωρεάν (και είναι αναρτημένος στο site www.pose-ika.gr) για το νέο ασφαλιστικό τοπίο µε όλη τη νοµοθεσία, πίνακες, παραδείγµατα, ερωτήσεις-απαντήσεις κ.ά.

Το σύστηµα λειτουργεί µε απλό τρόπο: Ο ασφαλισμένος δίνει στον υπάλληλο την ημερομηνία γέννησής του καθώς και τις ημέρες ασφάλισης και αυτομάτων ενημερώνεται για το πότε έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, Στο σύστημα έχει ενσωματωθεί όλη η ασφαλιστική νομοθεσία του ΙΚΑ καθώς και όλες οι ρυθμίσεις για τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα (οικοδόµοι, ηθοποιοί κ.ά.).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Δ. Πατσούρης, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου στο σύστημα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αφού θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr). Μάλιστα για τους ασφαλισμένους στην επαρχία θα υπάρξει συνεργασία µε τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα ώστε να πληροφορούνται -µέσω ΙΚΑ- τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Σε ότι αφορά τα δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ, τονίζεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει στα «σκαριά» δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ (Σταδίου και Πειραιώς) για την ενηµέρωση των ασφαλισµένων, ενώ θα συσταθεί ένα νέο Κέντρο ανακεφαλαίωσης του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα για τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ).

Επίσης, θα τεθεί σε εφαρµογή από το 2011 σε νέα µορφή η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση που προβλέπει ο νόµος 2676/1999. Η βεβαίωση αυτή έχει τη µορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταµείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.