3 Νοεμβρίου 2010

10:07

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική συκοφάντησης των εργαζομένων, συγκρίνοντας τους μισθούς στις πρώην ΔΕΚΟ με τα οικονομικά αποτελέσματα των φορέων αυτών, για τα οποία μόνη υπεύθυνη είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Την άθλια προπαγάνδα επιστράτευσε και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να κατασυκοφαντήσει και να διασύρει στα μάτια της κοινής γνώμης τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, τους οποίους κατά συρροή κατηγορεί ως ...υψηλόμισθους απασχολούμενους σε ζημιογόνες επιχειρήσεις. Ανασύρουν δηλαδή στην επιφάνεια τις γνωστές αντιδραστικές απόψεις ότι υπεύθυνοι για τα ζημιογόνα αποτελέσματα των πρώην ΔΕΚΟ είναι οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων και όχι η λεηλασία των επιχειρήσεων αυτών από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος μέσω των συνεργιών αυτών αυξάνει τα κέρδη του και μεταγγίζει τις ζημίες προς αυτές.

Μετά τα αμφισβητούμενα στοιχεία για τα αποτελέσματα «των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ», που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από ένα περίπου μήνα, το υπουργείο Οικονομικών ξαναχτύπησε. Χτες έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξάμηνου του 2010 52 πρώην ΔΕΚΟ, από τα οποία πρέπει να προκύψει ως συμπέρασμα ότι σε επιχειρήσεις με οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αρνητικούς ισολογισμούς οι μισθοί των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Είναι φανερό ότι με τη δημοσιοποίηση των αμφίβολης εγκυρότητας στοιχείων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρωτοτυπεί. Η πρώτη διδάξασα των γκαιμπελικής έμπνευσης πρακτικών δαιμονοποίησης και κατασυκοφάντησης του «στόχου» ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993, με καθοδηγητή της προβοκάτσιας κατά των τότε ΔΕΚΟ τον Στ. Μάνο, υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εκτοτε, πολλοί τον μιμήθηκαν, κάτι που έκανε και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η επιδίωξη διαφανής. Ο,τι έπραξαν στον ΟΣΕ με το νόμο ιδιωτικοποίησης του Ρέππα, θέλουν να το επεκτείνουν και στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ. Θέλουν, δηλαδή, να ανατρέψουν τις συλλογικές συμβάσεις και μέσω αυτών να χτυπήσουν τους μισθούς, να απολύσουν προσωπικό, να αντικαταστήσουν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με μερικής απασχόλησης, να ξεπουλήσουν την ακίνητη περιουσία των επιχειρήσεων, να ιδιωτικοποιήσουν όσες από αυτές έχουν ενδιαφέρον για το ιδιωτικό κεφάλαιο και να αυξήσουν τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Τα ...στοιχεία

Η κυβέρνηση, βάζοντας σε ένα τσουβάλι επιχειρήσεις και οργανισμούς με χιλιάδες εργαζόμενους με άλλους που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα, τσουβαλιάζοντας μισθοδοσίες υπαλλήλων που εργάζονται με κανονικό ημερήσιο οκτάωρο (μελετητικοί φορείς, αυτονομημένες υπηρεσίες υπουργείων) και άλλων που απασχολούνται Κυριακές και αργίες, νυχτερινά (συγκοινωνιακοί φορείς) και ενιαιοποιώντας κατηγορίες φορέων υπηρεσίας γραφείου με δραστηριότητες σε κλάδους της βιομηχανίας, προσπαθούν να βγάλουν ...μέσους όρους, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Με αυτή τη λογική, στις 52 επιχειρήσεις, υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, το πρώτο εξάμηνο φέρονται να απασχολούνταν 22.778 άτομα, τα οποία είχαν μέση ατομική μισθοδοσία 18.882 ευρώ.

Την ...πρωτοκαθεδρία αυτή τη φορά δεν την έχουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ για τους οποίους τόσα και τόσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μια και οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο οργανισμό είχαν αποδοχές 17.462 ευρώ, που είναι μικρότερες του μέσου όρου.

Στην πρώτη θέση φιγουράρουν οι 66 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών με 26.494 ευρώ ανά εργαζόμενο το εξάμηνο, ποσό που αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν πράγματι αφορά εργαζόμενους και αν πράγματι είναι κανονικός μισθός και δεν περιέχονται άλλου είδους απολαβές, που για ειδικούς λόγους εισπράττουν οι εν λόγω εργαζόμενοι, το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κρατούν τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων σε επίπεδα κατά 60 και 70% χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα!

Στις επόμενες θέσεις της προσπάθειας διασυρμού που επιχειρεί η κυβέρνηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ (24.491 ευρώ ανά εργαζόμενο το εξάμηνο), ΟΔΙΕ (23.408), ΟΛΗ (23.046), ΔΕΠΑΝΟΜ (22.945), ΚΕΔ (22.499), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (22.427), ΕΑΒ (21.270), ΕΛΟΤ (20.150), ΟΣΕ 17.462), ΕΘΕΛ (16.928), ΗΛΠΑΠ (16.318) κλπ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σύνολο των 22.778 εργαζομένων είχε μισθοδοσία, όλο κι όλο, 430 εκατομμύρια ευρώ, σε μια κοινωνία που μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστές, οι 500 μεγαλύτεροι όμιλοι, είχαν πέρσι καθαρά κέρδη 15 δισ. ευρώ.

Το σύνολο της φετινής μισθοδοσίας στους 52 οργανισμούς και φορείς, όπως σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ήταν κατά μέσο όρο 8% μικρότερη από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2009. Ομως κι αυτό το στοιχείο είναι κάλπικο, αφού σε άλλους φορείς η μείωση των αμοιβών προσωπικού είναι δραματική. Συγκεκριμένα, η πολιτική περικοπής των μισθών και των άλλων αμοιβών των εργαζομένων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχε σαν αποτέλεσμα, ειδικά στους φορείς με υψηλή μισθοδοσία, οι αμοιβές του προσωπικού να μειωθούν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Για παράδειγμα στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας η μείωση ήταν 52%, στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα κατά 34%, στον Οργανισμό Διεξαγωγής Στοιχημάτων 22%, στην ΕΑΣ 13%, στον ΟΑΣΕ 12% κ.ο.κ.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, σύμφωνα με την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίζονται να απολαμβάνουν πλούσια τα ελέη, οι επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγάλα ζημιογόνα αποτελέσματα. Ειδικότερα, η ΕΑΒ το α' εξάμηνο εμφανίζει ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ, η ΕΘΕΛ 67,6 εκατ. ευρώ, οι ΗΛΠΑΠ 16,2 εκατ. ευρώ, ο ΗΣΑΠ 21,1 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΣΑ 1,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΔΙΕ 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα άλλοι μικρότεροι οργανισμοί εμφανίζεται να έχουν κέρδη.

Μεγάλες εξάλλου υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) εμφανίζονται να έχουν ο ΟΣΚ (572,5 εκατ. ευρώ), ο ΟΑΣΑ (2,63 δισ. ευρώ), ο ΟΔΙΕ (304,5 εκατ. ευρώ), ο ΗΛΠΑΠ (344,9 εκατ. ευρώ), ο ΗΣΑΠ (643,2 εκατ. ευρώ), η ΕΤΑ (81,6 εκατ. ευρώ), η ΕΑΣ (1 δισ. ευρώ), η ΕΘΕΛ (1,7 δισ. ευρώ) κλπ.


Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.