3 Σεπτεμβρίου 2010

23:11
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο

Νέες ανατροπές σε εισόδημα, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη




Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο περιέχει νέες ανατροπές, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη:

ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-- Νόμο που θα ορίζει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις, έχοντας στα χέρια τους αυτό το όπλο, θα απειλούν και θα επιβάλλουν όποιο μισθό θέλουν.

-- Νόμο που θα αποδεσμεύει τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπογράφουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από το να την εφαρμόζουν. Εως τώρα υποχρεώνονταν, από τη στιγμή που η Σύμβαση κυρωνόταν από το υπουργείο Εργασίας.

-- Ρύθμιση που θα προσαρμόζει πλήρως τη Διαιτησία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις απαιτήσεις των μεγαλοκαπιταλιστών, εφόσον προσδιορίζει ότι η λειτουργία της πρέπει «να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, με βάση το κόστος εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

-- Την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων περιορισμών για το χρόνο μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που προβλέπει ο κατάπτυστος νόμος (ν. 3846/2010) που ψήφισε μόλις τον προηγούμενο Μάη η κυβέρνηση. Οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους με οποιοδήποτε καθεστώς θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό!

-- Την επέκταση της λεγόμενης δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο από τους δύο μήνες που ισχύει σήμερα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση.

-- Την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης «Μπολκεστάιν», καθώς προβλέπει «άρση των περιορισμών των κατώτερων αμοιβών για επενδύσεις που γίνονται στη χώρα». Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα «επενδύουν» στην Ελλάδα, θα μπορούν να υπογράφουν ό,τι συμβάσεις θέλουν με τους εργαζομένους, με μισθούς των 500 και 400 ευρώ!

-- Δραστικό περιορισμό ακόμα και των πενιχρών επιδομάτων ανεργίας, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ!

ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

-- «Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3836/2010». Ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος ήταν μόνο η αρχή. Οχημα για τη νέα επέλαση είναι ο όρος τον οποίο κυβέρνηση και τρόικα συμπεριέλαβαν στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ επιπλέον από τις σημερινές, κατά το διάστημα 2010 - 2060. Η παρακολούθηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία θα γίνεται βάσει αναλογιστικών μελετών που θα καταρτίσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Αν υπάρξει απόκλιση από το +2,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τη σημερινή δαπάνη, τότε ο νόμος που ψηφίστηκε θα αλλάξει και θα υπάρξουν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές!

-- Τη μη παροχή οποιασδήποτε εγγύησης από το κράτος για τις επικουρικές συντάξεις. Οπως ορίζει το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων επικουρικής ασφάλισης». Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω της «αναθεώρησης», να μην καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία (τα οποία σήμερα δίνουν ένα εκατομμύριο συντάξεις) που ήδη εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι ελλειμματικά, δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές που θα δίνουν θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Βάσει του «επικαιροποιημένου» μνημονίου ορίζεται επίσης ότι ακόμα και αν αυξηθούν οι δικαιούχοι των επικουρικών ταμείων (σήμερα καταβάλλουν εισφορές περίπου 2,8 εκατομμύρια ασφαλισμένοι), η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή, κάτι που αυτόματα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των συντάξεων.

-- Γενικευμένη αναθεώρηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ώστε να μην εντάσσεται σε αυτήν πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε όσους κλάδους και ειδικότητες τεθούν εκτός, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια. Η «νέα λίστα» θα εφαρμοστεί από την 1η του Ιούλη του 2011, για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζομένους.

-- Την εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και την καθολική επανεξέταση χιλιάδων αναπηρικών συντάξεων, που θα οδηγήσει στο «τσεκούρωμα» συντάξιμων αποδοχών, ακόμα και σε οριστική κατάργηση κάποιων συντάξεων.

ΣΤΗ ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

-- Τη νέα σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ, με τη μεταφορά από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον υψηλό του 23% για σημαντικό ποσοστό (περισσότερο από 30%) αγαθών και υπηρεσιών.

-- Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της ακίνητης περιουσίας, αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα σημάνει χαράτσι ύψους 400 εκατ. ευρώ για τις λαϊκές οικογένειες.

-- Τη θέσπιση ειδικού τέλους για τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους.

-- Την εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

-- Τη μη χορήγηση τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, που θα στερήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους.

-- Τη θέσπιση τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών, με στόχο την αφαίμαξη ακόμα 400 εκατ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

-- Για τον ΟΣΕ: Νέες απολύσεις με τη μείωση προσωπικού κατά 35%. Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, με στόχο την αύξηση εσόδων του Οργανισμού κατά 55%. Γενική μείωση του βασικού μισθού των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους κατά 20%. Ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του σιδηροδρόμου και εκχώρηση γραμμών - «φιλέτων» στους ιδιώτες, οι οποίοι θα αυξήσουν τα κόμιστρα. Κατάργηση των λεγόμενων ζημιογόνων δρομολογίων, που θα αφήσει ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας χωρίς σιδηροδρομική κάλυψη.

-- Για τις αστικές συγκοινωνίες: Μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μείωση μισθών και περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων. Αύξηση από 30% μέχρι και 50% της τιμής των εισιτηρίων. Περικοπές ακόμα και κατάργηση δρομολογίων.

-- Για τον τομέα της Ενέργειας: Πλήρης απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και εκχώρηση των ενεργειακών υποδομών της ΔΕΗ και των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνιτωρυχεία, υδάτινα αποθέματα) σε επιχειρηματικούς ομίλους. Δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής και αγροτικής χρήσης από 40% μέχρι και 100%. Ανεξέλεγκτη δράση των ιδιωτών, που θα επιφέρει νέες καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, ενώ η χώρα και ο λαός θα είναι εξαρτημένοι ενεργειακά από ξένους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες.

-- Για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα: Με το «άνοιγμά» τους δημιουργούνται νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγαλοκαπιταλιστές προκειμένου να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στα συγκεκριμένα επαγγέλματα, κάτω από την πίεση των επιχειρηματικών ομίλων, θα πεταχτούν εκτός αγοράς.

ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

-- Την περαιτέρω μείωση επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις. Στόχος που θα επιτευχθεί και μέσω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το «ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο», το οποίο θα προβλέπει μεγάλες περικοπές επιδομάτων.

-- Τη γενικευμένη επιβολή εισιτηρίου 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ως «αμοιβή εξέταστρων», καθώς και την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μοναδικό σκοπό την άντληση χρημάτων από τις τσέπες του λαού.

-- Την αύξηση από 20% μέχρι και 30% των τιμολογίων των νοσοκομείων για τις ιατρικές πράξεις και τις εξετάσεις, που θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς.

-- Την επαναξιολόγηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων που έχουν απομείνει, με στόχο ακόμα και την ακύρωση ορισμένων εξ αυτών.


Copyright © 1997-Fri Sep 03 15:35:15 GMT+02 2010 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.