24 Σεπτεμβρίου 2010

10:13
2
Σε περίπτωση που άδεια δεν χορηγηθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, θα προσαυξάνονται οι αποδοχές αδείας.


Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 455/2010 απόφασή του έκρινε ότι η θερινή άδεια (αναψυχής) δεν μεταφέρεται το επόμενο έτος, αλλά και σε περίπτωση που άδεια δεν χορηγηθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, θα προσαυξάνονται οι αποδοχές αδείας.

Ειδικότερα, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση εργαζόμενου στη ΔΕΗ, που κρίθηκε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «υποχρεούται να καταβάλει στον μισθωτό τις αποδοχές αδείας προσαυξημένες, κατά 100%, αφού, η μη χορήγησή τους οφείλεται σε υπαιτιότητα (ελαφρά αμέλεια), των οργάνων της ΔΕΗ, τα οποία, ήταν υποχρεωμένα, πριν από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσουν την ετήσια άδειά του, έστω και αν ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε την προβλεπόμενη από το άρθρο 4 του Α.Ν. 539/1945 αίτηση».

Ακόμη, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση «δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας με προσαύξηση κατά 100%».


Πηγή

2 σχόλια:

  1. οσοι εχουν κονε δε θα παιρνουν αδεια για να περνουν λεφτα. αδεια θα περνουν απο τη σημαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρελαμενος με αυτα που ακουω25 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:31 π.μ.

    οπος κανουνε τοσα χρονια οι συνδικαλες μας που καθονται ολο το καλοκαιρι και μετα την πρωτοχρονια πανε και πληρωνονται την κανονικη τους αδεια στο διπλασιο, αφου ο νομος λεει οτι φταιει ο εργοδοτης, και κατι ακομα φετος ποσο θα ειναι οι επιταγες των συνδικαλιστων για τα γαλατα???? ξερει κανεις???? γιατι προπερσι βρεθηκε συνδικαλιστης να εχει παρει 212 κουτια γαλα που αναλογικα συμενει οτι δουλεψε 400 και ημερες - δηλαδη ολες τις βαρδιες του ολα τα ρεπο δεδουλευμενα και ολοι την κανανικη του αδεια- και σε ερωτηση μου, μου απαντησε ( αφου τα δικαιουμε να μην τα παρω???) αλλα ποτε δεν μου εδειξε μια απο τις 400 περιπου βαρδιες του που την ειχε δουλεψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.