9 Σεπτεμβρίου 2010

12:02
2
«Φουντώνει» η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και τον ευρύτερο τομέα Μεταφορών, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στις συγκοινωνιακές εταιρείες ανεβάζουν τους τόνους κατά του υπουργού Υποδομών, Δ. Ρέππα, ενώ ανοικτό παραμένει και το μέτωπο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων.


Το χθεσινό χάος που προκλήθηκε στην Αθήνα από την 5ωρη στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί, αλλά προς το παρόν οι απεργοί έδωσαν ραντεβού με την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη όπου και θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και είναι θέμα μερικών εβδομάδων να κλείσει τα μέτωπα με ΟΣΕ και φορτηγά, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.«Θα πρέπει να ξεβολευτείτε όλοι» ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες μαζί του μετά την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους δρόμους της πόλης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν κανονικά με τους εργαζόμενους να απαντούν:«Θα αντιδράσουμε δυναμικά», και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ στη Βουλή. Οι σιδηροδρομικοί εμμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου και στην έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ΟΣΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά παρεμβάσεων με κυριότερη τη συνταξιοδότηση ή μετάταξη 2.000-2.500 εργαζομένων από τους 6.500 που απασχολεί σήμερα ο οργανισμός. Παράλληλα, περικόπτονται προνόμια και επιδόματα για εκτός έδρας ενώ ψαλίδι μπαίνει και στις αδικαιολόγητες υπερωρίες. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης περικοπή των δρομολογίων που παρουσιάζουν χαμηλές πληρότητες. Ηδη έχουν κοπεί 30 δρομολόγια σε Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Επανεξετάζεται ακόμη το καθεστώς των εισιτηρίων και αναμένονται αυξήσεις. Τέλος, προβλέπεται παραχώρηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης. Το χρέος του ΟΣΕ φαίνεται ότι έχει φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Οσο για τις αστικές συγκοινωνίες, προβλέπονται συγχωνεύσεις εταιρειών, απορρόφηση των ΗΣΑΠ από το Μετρό, μετατάξεις προσωπικού και μειώσεις αποδοχών σε ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ, ο οποίος εμφανίζει ελλείμματα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο επαναλαμβάνουν την πεντάωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χθες από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα τις ίδιες ώρες και σήμερα, οπότε και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Υποδομών μαζί με εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το επόμενο ραντεβού είναι το παν-σιδηροδρομικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. με τρεις κι ο κουκος στις ποριες τις ανοργανωτες δεν χολοσκαει η κυβερνηση. μονο με λαοπλημύρα θα ξεβολευτει ο παπακωνσταντίνου και οι θρασυτατοι κυβερνητικοί που κηρυξαν γενικη επιθεση . οι συγκοινωνιες αν ειχαν σωματεια πραγματικα και οχι ελεγχόμενα μπορουσαν να ειχαν σταματησει το μνημονιο απεργώντας ολες μαζι οχι της πλακας βέβαια με κατι τρίωρες και καθε μηνα απεργίες. οπως βεβαια αν υπηρχε και γσεε το τραγικο ειναι οτι αυτοι που ανακαλυψαν ολα τα κακως κειμενα ειναι οι ιδιοι που τα δημιουργησαν μαζι με το αλλο κομα εξουσιας επι τοσα χρονια για να εξασφαλιζουνν ψηφους και πελατεια. α ρε κατακαημενη αράχωβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδη οταν λεει για ξεβολεμα τι θελει αραγε να πει και σε ποιους απευθυνεται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.