Του Γιωργου Λιαλιου
Μπορεί κανείς να φανταστεί να χρησιμοποιεί την οδό Πατησίων για να κατέβει στο κέντρο με το ποδήλατό του; Με τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν μάλλον ριψοκίνδυνο. Πλην όμως δεν αποτελεί απαραιτήτως... σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Μια ομάδα επιφανών επιστημόνων έχει προτείνει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τη μονοδρόμηση των οδών Πατησίων και Αχαρνών, την πρώτη ως είσοδο στο κέντρο και τη δεύτερη ως έξοδο, πρόταση που επανήλθε στο προσκήνιο, αν και με ορισμένες αλλαγές, από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η «πατρότητα» της ιδέας ανήκει στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κονταργύρη, ο οποίος μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει κάνει αρκετές πρωτότυπες προτάσεις για δραστικές αλλαγές στη φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας.
«Η ιδέα προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, έχοντας αναλάβει τη διατύπωση ορισμένων προτάσεων για το ρυθμιστικό της Αθήνας. Ωστόσο για διαφόρους λόγους δεν ευδοκίμησε. Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισα να ασχοληθώ και πάλι και ζήτησα τη βοήθεια των καλών συναδέλφων Θαν. Αραβαντινού και Θαν. Βλαστού, με τους οποίους και αποτυπώσαμε στο χαρτί την πρότασή μας», λέει στην «Κ».
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση, οι δύο δρόμοι μονοδρομούνται, αναλαμβάνοντας τον ρόλο εισόδου και εξόδου στο κέντρο. Η μεν Πατησίων, από την οδό Χαλκίδος (στα Ανω Πατήσια, στο σημείο συνάντησης με την Αχαρνών) έως την Ομόνοια και η Αχαρνών από την οδό Μάρνη μέχρι την οδό Χαλκίδος.
«Η επιλογή της κατεύθυνσης έγινε ώστε να μη διαταραχθεί η σημερινή ροή των οχημάτων: η μεν Πατησίων είναι μονοδρομημένη στο τμήμα της από Ομόνοια έως Στουρνάρη στην κάθοδο, ενώ η Αχαρνών στο τελευταίο της τμήμα στην άνοδο», εξηγεί ο κ. Κονταργύρης.
Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη από τη λύση αυτή; «Η Αχαρνών έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας. Η μελέτη προτείνει να διατηρηθούν δύο για κίνηση τροχοφόρων και δύο για κίνηση τραμ. Το τραμ θα μπορούσε να φθάσει στην Αχαρνών από το Σύνταγμα μέσω των οδών Πανεπιστημίου και 3ης Σεπτεμβρίου. Στην οδό Πατησίων, η βασική ιδέα είναι να διατηρηθεί η κίνηση των Ι. Χ. σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και να δοθούν μία ή δύο λεωφορειολωρίδες, ανάλογα με το σημείο.
Με τη λύση αυτή, μόνο στην οδό Πατησίων τα πεζοδρόμια θα αυξηθούν από 3,5 μ. έως 7 μ. (αποδίδοντας συνολικά 20 στρέμματα στους πεζούς), δίνοντας ταυτόχρονα χώρο για ποδηλατόδρομο. Αν υλοποιηθεί, θα πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή αναβάθμιση του άξονα με συγκριτικά χαμηλό κόστος, καθώς οι παρεμβάσεις είναι όλες επιφανειακές». Πρόσφατα. το υπουργείο Περιβάλλοντος συμπεριέλαβε τη μονοδρόμηση των δύο οδών στο πρόγραμμα Αθήνα - Αττική 2014, αλλά με μια βασική διαφοροποίηση: τη μετατροπή της Πατησίων σε έξοδο από το κέντρο, με διέλευση του τραμ και της Αχαρνών σε είσοδο.
«Η πρόταση αυτή έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, η Πατησίων εξυπηρετεί 18 γραμμές λεωφορείων (ενώ η Αχαρνών μόλις 4), αριθμός που είναι αδύνατον να αντικατασταθεί από το τραμ. Επιπλέον, η μετατροπή της Πατησίων σε ρεύμα εισόδου δίνει στους οδηγούς μια μοναδική θέα της Ακρόπολης στο βάθος. Πρέπει να σκέφτεσαι και αυτές τις λεπτομέρειες».
Πηγή
15 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.