- Μειώνονται επιδόματα και υπερωρίες.
- Αυξάνονται τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.
- Απελευθερώνονται κλειστά επαγγέλματα και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Περικοπή δαπανών και μέτρα για την αύξηση των εσόδων την επόμενη διετία.
Νέα σκληρά μέτρα φερνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο με αλλαγές στα εργασιακά, παρεμβάσεις σε μισθούς και επιδόματα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
Στόχος να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας.
Στο κείμενο σημειώνεται πως «τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προυπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δισ. ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. Ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.
Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προϋπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις
* Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.
* Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
* Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια).
* Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών. Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
* Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
* Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: "Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό".
Επίσης, προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος..
* Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
* Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.
Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
Θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη
* Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.
Αλλαγές σε Εργασιακό και συλλογικές διαπραγματεύσεις :
Για το Εργασιακό αναφέρεται ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι νομοθετικές αλλαγές του Ιουλίου οι οποίες αλλάζουν τη νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και το καθεστώς που διέπει τις απολύσεις, οδηγούν «στην αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής των κατώτατων μισθών, στη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών, και επιτρέπουν στις συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων να υπερέχουν των άλλων επιπέδων. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση στο Δημόσιο που μειώνουν τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την προσαρμογή των ικανοτήτων τών επιχειρήσεων και τελικά την τόνωση της απασχόλησης».
Προωθείται η λειτουργία των θεσμών συλλογικών διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να οδηγούν σε μισθούς αντίστοιχους με την παραγωγικότητα. Η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω του μνημονίου ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων «συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις».
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για την εισαγωγή συμμετρίας στο σύστημα διαιτησίας ενισχύοντας την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια ενώ οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων. Παράλληλα θα επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στο ένα έτος και θα ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της επέκτασης της χρήσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
Πηγή: Newsit.gr
21 Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ευτυχως που δέν βγηκε η δεξια να παγωσει τους μισθους και τις συνταξεις. αμα αυτοι δεν δουνε λαο εξοργισμενο στο δρομο και μαυρο δαγκωτο στις εκλογες καθε μηνα θα φερνουν κι ενα μνημονιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ακουω και δεν βλεπω κανεναν υπευθυνο να οδηγειται στη φυλακη για ....το σημερινο καταντημα της Πατριδας μας .Απορω με ..τι ειδους ..μουτρα ,κυκλοφορουν οι πασης φυσεω ...αρμοδιοι .....απο τον Πρωθυπουργο ....μεχρι τον οποιονδηποτε υπευθυνο. Επιτελους δεν θα βγουνε στην επιφανεια .......να τους μαθει ο κοσμος ;;;;;Αμα βγει ο κοσμος στο δρομο με τα πασης φυσεως γεωργικα ...εργαλεια ,και ο,τι .....αλλο βρει......δεν θα τον μαζεψετε ...ευκολα,μην το ξεχνατε ....ΑΥΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφή