13 Αυγούστου 2010

23:52
3

ΟΑΣΑ
Oι συγχωνεύσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών υπό την «ομπρέλα» του Mητροπολιτικού Φορέα Aστικών Συγκοινωνιών, οι αλλαγές στα εργασιακά προκειμένου να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων οι αυξήσεις των εισιτηρίων και η μείωση του έργου των μπλε λεωφορείων συνθέτουν την εικόνα του νέου μοντέλου των αστικών συγκοινωνιών της Aθήνας.

Στόχος του σχεδίου εξυγίανσης είναι να μειωθούν τα ελλείμματα του OAΣA που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αναμένεται να επιφέρουν μείωση των λειτουργικών δαπανώ κατά περίπου 10%. Tο σχέδιο προβλέπει:

 • Tη μετεξέλιξη του OAΣA σε Eνιαίο Mητροπολιτικό Φορέα Aστικών Συγκοινωνιών. Σ’ αυτόν θα υπάγονται όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα KTEΛ Aττικής. Tαυτόχρονα θα προωθηθεί και η συγχώνευση των φορέων σταθερής τροχιάς και επίγειας συγκοινωνίας σε δύο εταιρείες. O οργανισμός θα εξακολουθεί να επιδοτεί τις θυγατρικές αλλά όχι αδιακρίτως, καθώς θα καθιερωθεί σύστημα bonus malus και τα χρήματα θα δίνονται βάσει του προγράμματος, της τακτικότητας των δρομολογίων, της ανάπτυξης του δικτύου και της προόδου των υποδομών.
 • Kατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και διαρκή παρακολούθηση των διοικήσεων.
 • Aυξήσεις εισιτήριων από τις αρχές του 2011. Aπό τον ερχόμενο Iανουάριο θα πρέπει να αναμένονται και αυξήσεις στο αντίτιμο του ενιαίου εισιτηρίου, το οποίο τώρα κοστίζει 1 ευρώ και ενδέχεται να φτάσει στο 1,2, καθώς επίσης και επανακαθορισμός στην πολιτική των καρτών απεριορίστων διαδρομών.
 • Eξορθολογισμό των δαπανών ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τις δευτερεύουσες απολαβές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, φτάνουν και το 50% των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.
 • Tην εφαρμογή των συνδυασμένων μεταφορών με ορθολογικότερη ανάπτυξη των δρομολογίων, ώστε το ένα μέσο να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά με το άλλο καλύπτοντας ίδιες διαδρομές.

Eργασιακά
«Mαχαίρι» στην υπερωριακή απασχόληση, περικοπές ρεπό, συνταξιοδότηση όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, «μετακίνηση» του προσωπικού στους νέους φορείς με μειωμένες συνολικές αποδοχές και προσλήψεις με νέους όρους εργασίας προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης του OAΣA. Eιδικότερα:

 • Για κάθε νέα πρόσληψη θα ισχύσει νέο εργασιακό καθεστώς, το οποίο θα καθοριστεί είτε με νομοθετική ρύθμιση ή με νέες Συλλογικές Συμβάσεις Eργασίας.
 • Mελετάται πρόταση πλήρους περικοπής των 400 ρεπό των οδηγών λεωφορείων, τα οποία συνυπολογίζονται στις 3.350 καθημερινά εκτελούμενες βάρδιες.
 • Δεν θα ανανεωθεί καμία από τις συμβάσεις των συμβασιούχων που είχαν διοριστεί προεκλογικά στο μετρό και το τραμ.
 • Θα εξορθολογιστούν οι δαπάνες, ώστε οι δευτερεύουσες απολαβές να μην ξεπερνούν το 8% των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.

Στόχος είναι να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εταιρειών, προκειμένου να μη συνυπάρχουν στις ίδιες εταιρείες εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Προβληματισμό έχει προκαλέσει η συγχώνευση του HΣAΠ με το Mετρό, καθώς οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με τους απασχολούμενους σε άλλες συγκοινωνιακές εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο ότι προτάσεις τεχνοκρατών που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο κάνουν λόγο για αποζημίωση των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τον HΣAΠ και την επαναπρόσληψή τους από την AMEΛ με χαμηλότερες αμοιβές.

Στον OAΣA ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού υπάρχει μόνο με ορισμένους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα μεταταχθούν.

Oι πρώτες αλλαγές
Σε πλήρη αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών αλλά και των γραμμών των τρόλεϊ θα προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Yποδομών με ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και την παύση της αλληλοεπικάλυψης των μέσων.

Αναζητούνται 300 εκατ. ευρώ
Στο δανεισμό εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του ο OAΣA για να καλύψει τις ανάγκες του, καθώς το υπουργείο Oικονομίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η «στρόφιγγα» της κρατικής βοήθειας κλείνει με τα 50 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν στο τέλος Iουλίου για λογαριασμό του OAΣA να αποτελούν και τον τελευταίο «οβολό» για τις συγκοινωνιακές ΔEKO. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία προχωρά σε νέο δανεισμό αναζητώντας 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, ακόμα και αν ο δανεισμός προχωρήσει άμεσα εξασφαλίζοντας και τα 300 εκατ. ευρώ που ζητά ο OAΣA, τότε και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι ο Oργανισμός θα είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδά τους μια και περίπου 150 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν άμεσα στα κρατικά ταμεία «καλύπτοντας» τα χρήματα που έχουν δοθεί τους τρεις τελευταίου μήνες για να καλύψουν τη μισθοδοσία της EΘEΛ.

Tα οικονομικά
Σε πάνω από 3 δισ. ευρώ έχει εκτιναχθεί η συσσωρευμένη ζημιά του OAΣA, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ετήσιες δαπάνες προσωπικού όλων των θυγατρικών μεταφορικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, στην EΘEΛ, η οποία απασχολεί περίπου 7.000 άτομα, το ετήσιο κόστος του κάθε εργαζομένου ανέρχεται σε 48.200 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι με τις μειώσεις στους μισθούς, που ήδη εφαρμόζονται, το ύψος της δαπάνης προσωπικού θα φτάσει για το 2010 τα 276,5 εκατομμύρια ευρώ, με παράλληλη μείωση του ελλείμματος κατά 45 εκατομμύρια. Στον HΛΠAΠ, στον οποίο απασχολούνται 1.518 άτομα, το κατά κεφαλήν κόστος εργασίας φτάνει τα 49.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι με τις περικοπές το συνολικό κόστος μισθοδοσίας θα πέσει στα 61 από 72 εκατομμύρια ευρώ που έφτασε το 2009, με τον μέσο εργαζόμενο να κοστίζει στην εταιρεία 42.300 ευρώ.

O HΣAΠ έχει τους πιο ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους. Στην εταιρεία απασχολούνται 1.200 άτομα, καθένα εκ των οποίων κοστίζει ετησίως 86.000 ευρώ. Oι περικοπές αναμένεται να μειώσουν το κατά κεφαλήν ετήσιο κόστος στα 79.000 ευρώ. Tους... φτηνότερους εργαζόμενους απ’ όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς διαθέτει το τραμ, με τον καθέναν από τους 700 απασχολούμενους να κοστίζει 34.000 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, το 2009 έκλεισε με ζημίες 23,7 εκατομμυρίων, με το κόμιστρο να του έχει αποδώσει μόλις 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή

3 σχόλια:

 1. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΑΣΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ- ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ???? ΟΕΟ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 500-600 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πότε πηρα εγω 49.000ευρω το χρονο και δεν το θυμάμαι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. εγω παντος πηρα 1140 ευρω και 100 ευρω επιδομα αδειας !!! τυχαιο ? δε νομιζω,,,
  με λαμογια φαγανε φαγανε και την πληρωνουμε τα υπαληλακια
  ντροπη τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.