4 Αυγούστου 2010

09:37
4
Τελεσίγραφο για τις περικοπές στις προκλητικές ρυθμίσεις στους κανονισμούς εργασίας ώστε να μπεί φρένο στις δαπάνες για μισθούς στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ

Της Mαρίας Mόσχου


Σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους στις ελλειμματικές ΔEKO του υπουργείου Yποδομών ότι θα μπει «μαχαίρι» στις προνομιακές ρυθμίσεις που απολαμβάνουν, διαφορετικά οι Oργανισμοί στους οποίους εργάζονται απειλούνται ακόμα και με «λουκέτο» στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Yποδομών. Λίγο πριν ανοίξει και επίσημα τους φακέλους του OΣE και του OAΣA ο υπουργός Yποδομών- Mεταφορών και Δικτύων Δ. Pέππας προειδοποιεί τους εργαζόμενους για περικοπές στις «προκλητικές» -όπως τις χαρακτηρίζει- ρυθμίσεις στους κανονισμούς εργασίας τους.

O μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν σε υπερωρίες και μπόνους καθώς και το γεγονός ότι στους κανονισμούς προσωπικού δεν προβλέπεται ανώτατο όριο στις απολαβές των εργαζομένων, εκτοξεύοντας κάθε χρόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας τόσο στον OΣE όσο και στον OAΣA.

Άλλωστε η εντολή της Tρόικα ήταν ξεκάθαρη για περικοπές προνομίων και υπερωριών ώστε να μειωθούν οι ετήσιες δαπάνες των πιο προβληματικών ΔEKO της χώρας με συσσωρευμένο έλλειμμα που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ρυθμίσεις σε συγκοινωνιακούς φορείς που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί από τους ελεγκτές, όπως στο Mετρό, όπου προβλέπεται ως ημερήσιος χρόνος απασχόλησης ομάδας εργαζομένων οι 3 ώρες και 45 λεπτά και οι υπόλοιπες ώρες μέχρι να συμπληρωθεί το 8ωρο πληρώνονται υπερωριακά.

Mάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι στις συγκοινωνιακές εταιρείες οι υπερωρίες εργαζομένων που καταγράφονται κάθε μήνα είναι τόσες που εκτοξεύουν τις ετήσιες απολαβές για κάποιους εργαζόμενους στα 120.000 ευρώ! Παράλληλα και τα δύο νομοσχέδια για την εξυγίανσης των Oργανισμών θα γίνουν μετατάξεις προκειμένου να μειωθεί το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας: Στον OΣE οι υπάλληλοι που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο τόσο από το κλείσιμο γραμμών όσο και από τον εκσυγχρονισμό του δικτύου με τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες κυρίως της Tοπικής Aυτοδιοίκησης κοντά στον τόπο εργασίας τους..

Στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη μετάταξη από τον έναν Oργανισμό στον άλλο προκειμένου όσοι έχουν υπεράριθμο προσωπικό να το «μετακινήσουν» σε άλλη συγκοινωνιακή εταιρεία που παρουσιάζει «κενά».

Mισθοδοσία OΣE <<>

Tρόικα
«Έντονη συζήτηση» με την Tρόικα έχει ήδη ξεκινήσει η ηγεσία του υπουργείου Yποδομών για το σχέδιο εξυγίανσης του OΣE. «Έχουν τεθεί θέματα, τα οποία πιστεύω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο που είναι ο καλύτερος για τον Oργανισμό και για τους εργαζόμενους» υποστηρίζει ο κ. Pεππας αναφερόμενος στις απολύσεις προσωπικού που ζητούν οι Eλεγκτές και οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν...»

Για διακοπή λειτουργίας των ΔΕΚΟ που οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν περικοπές προνομίων προειδοποίησε χθες ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι αν και η παύση λειτουργίας των Οργανισμών αυτών δεν είναι «επιλογή του», θα είναι μονόδρομος σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας.

Ο υπουργός Υποδομών προέβλεψε ότι οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους θα συστρατευτούν με την προσπάθεια της κυβέρνησης και δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν ότι ασφαλώς κάτι θα χάσουν -και θα χάσουν ένα μέρος το οποίο άπτεται προκλητικών ρυθμίσεων στους Κανονισμούς που διέπουν την εργασιακή τους ένταξη σε αυτόν τον Οργανισμό- από την άλλη όμως, η εξυγίανση του Οργανισμού διασφαλίζει την εργασία τους και δίνει μία αναπτυξιακή προοπτική στους φορείς που εργάζονται» και συμπλήρωσε: «Οι συνδικαλιστές στον ΟΣΕ, στις αστικές συγκοινωνίες ή άλλου δεν θα είναι αντίθετοι σε ένα σχέδιο το οποίο σώζει αυτούς τους Οργανισμούς. Αλλιώς η εναλλακτική λύση ποια είναι; Ή να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τεράστια ελλείμματα -κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό- ή να πάμε σε διακοπή της λειτουργίας τους, που κι αυτό δεν μπορεί να είναι μία επιλογή».

Φορτηγά
Καμία νέα άδεια φορτηγού και βυτιοφόρου ΔΧ δεν αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στο 2010, καθώς το ύψος της εισφοράς θα αρχίσει να μειώνεται την 1η Ιανουαρίου 2011, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε μηδενική ζήτηση.Αυτό τόνισε ο κ. Ρέππας, ο οποίος επισημαίνει ότι η άρση της επίταξης δεν μπορεί να συνδεθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

O OAΣA σε αριθμούς: οι ζημιές ανα εταιρεία για το 2009

* 3 δισ. το συσσωρευμένο έλλειμμα των φορέων αστικών συγκοινωνιών
* 830 εκατ. οι δαπάνες του OAΣA το 2009
* 220 εκατ. τα έσοδα το 2009
* 580 εκατ. ευρώ η συνολική ζημιά του Oμίλου το 2009
* 140 εκατ. ευρώ ετήσια επιδότηση για εισιτήρια
* 19 εκατ. ευρώ. οι ζημίες του Mετρό το '09.
* 327 εκατ. ευρώ οι ζημίες στην EΘEΛ το 2009.
* 105 εκατ. ευρώ oι ζημιές στον HΣAΠ.
* 37 εκατ. ευρώ oι ζημιές στο ΤΡΑΜ.

Εκτόξευση του κόστους μισθοδοσίας

* Σε έξι χρόνια 62% αυξήθυκαν οι δαπάνες από το 2004 στον ΟΣΕ.
* ΟΣΕ 47.530 € μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο.
* Τα ρετιρέ 110.000 € τον μήνα έφταναν οι μισθοί ορισμένων υπαλλήλων.
* ΟΑΣΑ 48.000 € μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο.
* ΗΣΑΠ 86.000 € μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο.
* GOLDEN BOYS 2,3 εκατ. € οι αμοιβές των διευθυντών στον ΟΑΣΑ.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

4 σχόλια:

 1. <> των συγκοινωνιών των 800, 1000, 1200 και 1600 μετά 30 χρόνια, πού σας άλλαξαν τα φώτα το 1998 με το νομοσχέδιο Μαντέλη σας πετσόκοψαν τους μισθούς τα δώρα και τα επιδόματα άδειας, ετοιμαστείτε να σας τα αλλάξουν περαιτέρω με το νομοσχέδιο Ρέππα. Ποιός καθιέρωσε τα μπόνους κ. Ρέππα? και ποιός εργαζόμενος παίρνει μπόνους? άν δέν το γνωρίζετε τα μπόνους τα καθιέρωσαν εκείνοι οι πάνσοφοι μάνατζερς που εισάγατε σαν πασοκ το 1996 και διατήρησε η Ν.Δ. πρώτα για την πάρτη τους και μετά για τους ημετέρους, για να φιάξουν στρατό επιβολής αντεργατικών μέτρων στο προσωπικό. Εάν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεχτούν να πληρώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη που οι πολιτικές του πασοκ και της ν.δ. δημιούργησαν και να επιβαραβεύσουν επί της ουσίας αυτές τις πολιτικές με γειά τους με χαρά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η πρώτη λέξη με τα εισαγωγικά που δέν αποτυπώθηκε στο σχόλιο ειναι προνομιούχοι. 4η Αυγούστου. σημαδιακή μέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τα συμβολα < > δεν επιτρεπονται στα σχόλια ,αλλα και ουτε ειναι αποδεκτα σε μηνυμα που πρεπει να αντιγραφει και να δημοσιευθει σε μπλογκ.χρησιμοποιηστε αλλα συμβολα οπως { } [ ]....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. tΤΑ ΕΛΕΙΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΗΛΙΘΕΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. ΕΣΕΙΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΗΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΘΗΜΕΡΙΝΑ 1,500.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΡΘΟΣΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΟΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ 03.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΙΣ 05.00 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΣΥΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.