30 Αυγούστου 2010

10:07
3 από 40 γίνονται τα επιδόματα του Δημοσίου.
- Θα εξοικονομηθούν 2,7 δις .
- Από τα 13 δις που δίνονται στους υπαλλήλους τα μισά είναι επιδόματα!
- Ποια επιδόματα θα παραμείνουν.

Η ενοποίηση των 40 διαφορετικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε τρία, τα οποία όμως θα προσμετρούνται στο υπολογισμό της σύνταξης, η σύνδεση των αυξήσεων με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας θα προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο για το δημόσιο τομέα.

Από τα 40 διαφορετικά υφιστάμενα επιδόματα θα διατηρηθούν, το οικογενειακό (περίπου 240 εκατ. ευρώ ετησίως η συνολική δαπάνη), ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ενοποιηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες.

Τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας.
Το δεύτερο μάλιστα δεν αποκλείεται να έχει τη μορφή κινήτρου σε μια προσπάθεια πιο άμεσης σύνδεσης με την παραγωγικότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρχει συντελεστής με τον οποίον τα επιδόματα αυτά θα υπολογίζονται στις συντάξεις.

Τα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα ενσωματωθούν "αναλογικά" όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στους μισθούς ώστε να πάψει να υπάρχει η αδικία υπάλληλοι με ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίες να έχουν διαφορά ακόμη και 2500 ευρώ μεταξύ τους.

Ο σχετικός σχεδιασμός που θα αποτυπωθεί τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 ουσιαστικά οδηγεί στην θεσμοθέτηση κλαδικών μισθολογίων στον δημόσιο τομέα.

Σήμερα οι αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ. Ο βασικός μισθός είναι μόλις 7 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό 6 δισ. ευρώ, αποτελείται από επιδόματα.

Στον δημόσιο τομέα καταβάλλονται περίπου 40 επιδόματα, σε 26 γενικές κατηγορίες υπαλλήλων, ανάλογα με την θέση, την ειδικότητα και την περιοχή που υπηρετούν. Από τα επιδόματα εκείνα με το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος είναι η οικογενειακή παροχή, το κίνητρο αποδόσεως, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών, τα επιδόματα των δικαστικών και τα ειδικά επιδόματα (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.).

Το εγχείρημα για ένα απλοποιημένο σύστημα μισθοδοσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011 και σύμφωνα με το Μνημόνιο «θα αποφευχθούν αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μεταβάσεως στο νέο σύστημα».

Από τα τέλη του 2010 η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο θα καταβάλλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Κεντρικής Διοικήσεως, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 θα πληρώ νη και τις αποδοχές των υπαλλήλων της Γενικής Κυβερνήσεως.

Το πρώτο τρίμηνο 2011 το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση για την δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και την δυναμική της απασχολήσεως στην Γενική Κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και θα καθορίζει τα σχέδια για την ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.