1 Ιουλίου 2010

20:29
1

»ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ;

Βόμβα μεγάλης ισχύος ενεργοποίησε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο Μέγκα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τι είπε; Ότι οι (νέες) διοικήσεις των ΔΕΚΟ πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να μη δανείζονται για να καλύψουν τις μισθολογικές τους δαπάνες.

Τι γινόταν μέχρι σήμερα; Κάθε μήνα οι ΔΕΚΟ έπαιρναν δάνεια, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να πληρώσουν τους μισθούς. Με τον τρόπο αυτό διογκώνονταν το δημόσιο χρέος, κάτι που η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσει.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιοι υπουργοί που έχουν στην αρμοδιότητά τους ΔΕΚΟ, έχουν λάβει εντολή, σε συνεργασία με τις διοικήσεις, να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το πρόβλημα με την ΕΘΕΛ ήταν τέτοιου τύπου και πολλοί υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής των μισθών ήταν μια επιλογή για να σταλεί το μήνυμα και στην ΕΘΕΛ, αλλά και σε όλες τις άλλες ΔΕΚΟ, κυρίως στους εργαζόμενους, ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Εκείνο που δεν θα αλλάξει είναι η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, αλλά θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα τους εξασφαλίζει.

Όλοι μιλούν για νοικοκύρεμα, αλλά κανένας δεν διευκρινίζει ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Ούτε και ο Γιώργος Πεταλωτής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δεν θέλησε να μας φωτίσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το μάρμαρο θα πληρώσουμε καταναλωτές και εργαζόμενοι.

Θα γίνουν οικονομίες κλίμακος, εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ θα καταρτιστεί και σχέδιο ανάπτυξής τους.

Στον τομέα των συγκοινωνιών, για παράδειγμα, θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού, αλλά, πολύ πιθανό και περικοπή των λεγόμενων «δευτερευουσών απολαβών», δηλαδή των υπερωριών, πλασματικών ή μη. Το ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο στην ΕΘΕΛ είναι 48.000 Ευρώ και στον ΗΣΑΠ 75.000 Ευρώ, τα οποία θεωρούνται πολύ μεγάλα ποσά. Παράλληλα, και εφόσον τέτοιου είδους μέτρα δεν λύσουν το πρόβλημα, θα υπάρξει προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου στην επιδότηση του εισιτηρίου, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν αμέσως οι τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα μεταφορικά μέσα.

Η τάση είναι να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου από το 75% που είναι σήμερα στο 60% που ισχύει στην Ευρώπη. Ήδη μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 15% στα εισιτήρια. Αύξηση που πρέπει να λογίζεται ως νέα αφαίρεση εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι είναι και οι βασικοί καταναλωτές συγκοινωνιακών υπηρεσιών.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. ΘΡΑΣΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟ!!! Αφού επί 30 ΄χρόνια έβαζαν τους οργανισμούς να δανείζονται αντί να επιδοτούν την κοινωνική πολιτική που διαφήμιζαν ότι κάνουν,μ τώρα ζητάνε ξανά τα ρέστα από τους εργαζόμενους, που θα τους ξαναστίψουν και μετά θα τους σουτάρουν σε ιδιώτες, δικαιώνοντας την πολιτική Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να καταγγείλουν τους συκοφάντες τους και να αποτρέψουν την εκποίηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, και κυρίως να σπάσουν τις αλυσίδες τους από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να πάρουν τα ηνία καί να δράσσουν μαζικά και συντονισμένα. Αλλη οδό δέν έχουν. Στην ουρά περιμένουν αποικιοκράτες για να βουτήξουν μπίρ παρά τα δημόσια αγαθα με εργαζόμενους υπό καθεστώς σύγχρονης δουλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.