19 Ιουλίου 2010

00:21
2
Tα άπλυτα των ελλειμματικών ΔΕΚΟ θα βγάλει στο Διαδίκτυο το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να κερδίσει «λαϊκή υποστήριξη» απέναντι στις ισχυρές συντεχνίες που πολεμούν τις μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο έχει ανατεθεί σε εταιρείες ορκωτών λογιστών. Τα στοιχεία θα αναρτηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα χρησιμοποιηθούν σαν πολιορκητικός κριός, απέναντι στο κάστρο των ΔΕΚΟ. Οι συνολικές ακαθάριστες δανειακές ανάγκες του συνόλου των ΔΕΚΟ για το 2010 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 2,66 δισ. ευρώ από 1,63 δισ. ευρώ το 2009 και 2,11 δισ. το 2008.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες για το 2010 θα φτάσουν τα 1,65 δισ. ευρώ, από 1,91 το 2009 και 1,61 το 1998. Εντυπωσιακό είναι ότι οι ΔΕΚΟ το 2010 θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 746% της δαπάνης για αποπληρωμή χρεολυσίων παλαιότερων δανείων. Ειδικότερα θα ανέλθουν στα 1.176 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ το 2009.

Στο Υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκθέσουν την κακοδιαχείριση των ΔΕΚΟ και να την χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό για να περιορίσουν τα σημερινά κεκτημένα τους. Την επιχείρηση θα αναλάβουν ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι θα καταγράψουν την οικονομική κατάσταση για να την δημοσιεύσουν κατόπιν στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ΔΕΚΟ ελέγχονται συνδικαλιστικά από το ΠΑΣΟΚ, ένα γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις τους μήνες που έρχονται. Πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημ. Ρέππας είχε καταφερθεί ανοιχτά κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους στα λεωφορεία.

Εντός του κυβερνώντος κόμματος διαμορφώνεται μια ευρεία αντίληψη που επιθυμεί να σωθεί μεν η χώρα μέσω του μνημονίου του ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα προτάσσει και την ανάγκη να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την σοσιαλιστική του φυσιογνωμία.

Στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση είναι φανερό ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθούν ευρύτατες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή φοβάται τις συγκρούσεις και δείχνει να υπαναχωρεί. Όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες, καθώς με το πέρασμα του χρόνου θα γίνονται περισσότερο απαιτητικοί οι συνυπογράφοντες μαζί μας το μνημόνιο.

Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ είναι φανερό ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν με τη σημερινή τους μορφή. Αυτό σε κάθε περίπτωση σημαίνει περιορισμό της απασχόλησης, αλλά και μόχλευση σε βάθος μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, που το πολιτικό κατεστημένο είχε προσδέσει στο κρατικό άρμα.

Φιάσκο με το δάνειο που ζητούσε ο ΟΑΣΑ

ΜΕ ΤΟ ζόρι συγκέντρωσε δάνειο 170 εκατ. ευρώ τελικά ο ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες) αντί των 300 εκατ. ευρώ που αναζητούσε αρχικά. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, που βρέθηκε μετά και από την συγκεκριμένη εξέλιξη σε πολύ δύσκολη θέση.

Η αδυναμία συγκέντρωσης των δανειακών πόρων είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά ελλειμματική θέση της επιχείρησης. Ο δεύτερος σχετίζεται με την διαφαινόμενη επιθυμία του κράτους να σταματήσει να εγγυάται για τα δάνεια των ελλειμματικών επιχειρήσεων. Έτσι οι τράπεζες θέτουν περισσότερες και αυστηρότερες εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείου.

Αποτέλεσμα ήταν το χειρόφρενο που μπήκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, όταν δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί στο προσωπικό.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

2 σχόλια:

  1. << Οι ΔΕΚΟ ελέγχονται συνδικαλιστικά από το ΠΑΣΟΚ >> Απορω γιατι η κυβερνηση ανησυχει για αντιδρασεις αφου ολα ειναι << ελεγχομενα >> και προσκειμενα σε αυτους . Εξαλου η ενωση ασχολειται με πιο σοβαρα θεματα οπως να φερει στο ταμειο τους συνταξιουχους ..................... και μετα θα παμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΚΑ !!!!! Ας προσεχαμε τι ψηφιζαμε ( ολοι μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανησυχούν γιατι νοιαζονται μην πατωσει η παραταξη τους η οποία οπως παντα θα προταξει τα στηθη της και χασει δυναμεις που τις χρειαζνται και για τα αλλα καλα μετρα που θα παρουν.... ναι ναι ασχολουνται με ψιλους στα αχιρα. Γιατι καλε τι εχει το ικα? μια χαρα ιδρυμα ειναι για τους αναξιοπαθουντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.