Ζημιογόνες ΔΕΚΟ ....λέει το Δ.Ν.Τ.
Κάποιος να τους πεί ότι: Οι ΔΕΚΟ δεν είναι επιχειρήσεις που απότερο σκοπό έχουν το κέρδος.
Για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφέρεται ευθέως στις συγκοινωνίες, τις συνδέει με το πρόβλημα του ΟΣΕ καθώς έχει διαπιστώσει ότι οι ζημιές τους είναι συγκρίσιμες και κοντεύουν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και ζητεί να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, εκ μέρους τους είχε τεθεί και θέμα να εγγραφούν τα χρέη τους, που καλύπτει το Δημόσιο με εγγυήσεις του, στο δημόσιο χρέος, κάτι που πολλαπλασιάζει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Οι μεγάλες ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών πρέπει να σταματήσουν να απορροφούν ποσά του κρατικού προϋπολογισμού και να γίνουν κερδοφόρες, επισημαίνουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ, κάτι που προεξοφλεί το μέλλον τους και επιβεβαιώνει τα σενάρια για μεγάλη αναδιάρθρωση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα αυξηθεί λιγότερο ή περισσότερο η τιμή των εισιτηρίων και θα μπει με κάποιον τρόπο και το ιδιωτικό συμφέρον σε αυτές.
Από την κυβέρνηση μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση μόνο της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων, καθώς υπολογίζεται ότι το 20% των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιεί τις διαδρομές του δωρεάν, εις υγείαν των... φορολογουμένων.
Πηγή
η τρόικα χρησιμοποιείται ως άλλοθι για πολλά τα οποία είχαν δρομολογηθεί από χρόνια και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν. από το 1996 με το ν.2414/96 ολες οι ΔΕΚΟ άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς για να μπορούν να μπούν στο χρηματιστήριο και μετά να εκποιηθούν(ΟΤΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,ΙΟΝΙΚΗ κλπ.). ειδικά για τις συγκοινωνίες μετά τον ν.2669/98τα επιχειρησιακά σχέδια ειναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, δηλαδή οποιος αντέξει. Δυστυχώς η καπελωμένη από συνδικαλιστικής πλευράς ηγεσία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ οχι απλά έκανε την πάπια, αλλά διευκόλυνε κιόλας σε πολλές περιπτώσεις την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σήμερα. Από ποιόν περιμένετε λοιπόν να βγεί να πεί οτι οι συγκοινωνίες δέν έχουν απώτερο σκοπό το κέρδος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τόσον καιρό που υπάρχει όλος αυτός ο θόρυβος δέν βγαίνουν να δόσουν μιά συνέντευξη τύπου να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους? ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ....
αρκεί να ανατρέξει κανείς σε εποχές που δέν υπήρχε κρίση, π.χ.στην ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΟ ΕΠΟΧΗ που έγινε η πρώτη απόπειρα διάλυσης και εκποίησης των συγκοινωνιών(ΕΑΣ) και γενικά των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ κ.α) στους νόμους Σουφλιά-Σούφα για το συνταξιοδοτικό, καθώς και στο νομοσχέδιο Γιαννίτση που τελικά υλοποιήθηκε τώρα, για να καταλάβει οτι ολα αυτά υπήρχαν στα συρτάρια και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Για να μην πάμε πιο πίσω στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που απαγόρευαν τις αυξήσεις, στο άρθρο 4 που καταργούσε την απεργία, τις δύο υποτιμήσεις της δραχμής και άλλα δημοφιλή (σε εισαγωγικά)μέτρα....
ΑπάντησηΔιαγραφή