15 Ιουνίου 2010

23:01

Τη «νόσο των λεγεωνάριων» μπορεί να προκαλέσει το νερό με το οποίο οι υαλοκαθαριστήρες καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Το στάσιμο ζεστό νερό των υαλοκαθαριστήρων, που βρίσκεται μέσα στα δοχεία αποθήκευσης των αυτοκινήτων, αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου βακτηρίου, το οποίο, εισπνεόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία τον οδηγό ή τους άλλους επιβάτες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 20% των ατόμων που εκτίθενται στη νόσο αποδείχθηκε πως μολύνεται εξαιτίας της απρόσμενης αυτής αιτίας. Αν, όμως ο οδηγός φροντίζει να προσθέτει κάποιο καθαριστικό στο νερό των υαλοκαθαριστήρων του, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να ερευνήσει, για πρώτη φορά διεθνώς, τη σύνδεση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση και στο νερό των υαλοκαθαριστήρων, όταν παρατήρησε ότι οι επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι οδηγοί φορτηγών τύπου «βαν», όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους.

Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του μικροβίου Legionella, ενώ σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology» και μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα Στατιστικής και Βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας της Βρετανίας. Η «νόσος των λεγεωνάριων» πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών και έχει μοιραία κατάληξη για το 10-15% των περιστατικών. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, πονοκεφάλους, ξερό βήχα και πυρετό.


Πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.