3 Ιουνίου 2010

10:28
5
Βλακεία και άρνηση.
Κώστας Χλωμούδης
02/06/2010

  • Το διαβόητο πάρτι των τελευταίων 20-25 χρόνων, δυστυχώς δεν αφορούσε ελάχιστους ή έστω λίγους. Αφορούσε μεγάλη κατηγορία των πολιτών αυτής της χώρας, όχι προφανώς τους πάντες. Αφορούσε όμως, χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων που καταχρεώθηκαν ασμένως, με εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, καταφορτωμένες πιστωτικές κάρτες. Με την πολιτική ηγεσία να βολεύεται, αισχρά, από αυτήν την κατάσταση και να μην παρεμβαίνει, με τις τράπεζες να δανείζουν το ήδη δανεικό χρήμα, με ελάχιστους να ψελλίζουν κάποια λόγια αντίθεσης σε όλη αυτή την παρανοϊκή κατάσταση. Την επόμενη στιγμή, αυτοί οι ελάχιστοι ήσαν οι «γραφικοί».
  • Δεν υπάρχουν πολλοί έλληνες που να μην έχουν κάποιον φίλο που εκείνη την περίοδο, της «άνοιξης» του χρηματιστηρίου, να μην «έπαιξε». Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένας έλληνας, που να μην ήξερε κάποιον που ξαφνικά βρέθηκε να ασχολείται με «χρηματιστηριακές υποθέσεις», να ανοίγει σχετικό γραφείο, ή να παλεύει να βρει τον τρόπο να χωθεί στη «μπίζνα». Δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας που να μη θεωρεί πως, αν η προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι μόνο εντυπωσιασμός και απόπειρα αντιπερισπασμού από τα προβλήματα, τότε, πράγματι θα περάσει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που αναμόρφωσε τη Ελλάδα.
  • Μήπως αξίζει να της δώσουμε αυτή την ευκαιρία; Να αποδείξει ότι το εννοεί; Νομίζω πως θα έπρεπε. Διότι διαφορετικά η ιστορία θα μας κρίνει ως Βλάκες. Όμως, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, θα έπρεπε να μας πείσει ότι η Βλακεία ενίοτε συμπεριλαμβάνει, κατά μια εκδοχή, και συμπεριφορές κουτοπονηρίας… Πιο σωστά: Η πονηρία αυτή, είναι η βλακεία στην έπαρσή της, η βλακεία σε όλο της το μεγαλείο. Τι είναι η κουτοπονηρία; Είναι η Βλακεία όταν κρίνει, όταν αποφασίζει, όταν καταδικάζει, χωρίς ποτέ να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έστω όσες τις «αναλογούν»... Βέβαια, το μεγάλο μυστικό του Βλάκα, είναι το γεγονός ότι, μάλλον ΔΕΝ του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί έστω για μια στιγμή, να έχει άδικο... Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει: Αυτός, λάθος; «Ποτές των ποτών». Οι άλλοι έχουν ΠΑΝΤΑ άδικο… Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός… Και πείθει... Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί αντίστοιχοί του για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το όπλο για να επικρατήσει η Βλακεία.
  • Δεν είναι βέβαια τυχαίο, πού δραστηριοποιείται ο Βλάκας: Επειδή είναι ανασφαλής, επιλέγει δραστηριότητες που του δίνουν μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας… (Ομοιότητες για συμμετέχοντες σε οιουσδήποτε μηχανισμούς, κομματικούς ή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των διαφόρων ανώνυμων, «καταγγελτικών» blogs σήμερα, κ.λπ., δεν είναι τυχαίες). Καθώς είναι περιορισμένος στη Βλακεία του, διαθέτει και ορισμένα πλεονεκτήματα: Οργανωτικότητα, επιμονή και υπομονή.
  • Σήμερα, νομισματική ένωση χωρίς οικονομική διακυβέρνηση και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία δε γίνεται. Τι σημαίνει όμως οικονομική διακυβέρνηση, και τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα μας; Απλώς, σημαίνει ότι χρειάζεται συντονισμός των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα των δημοσίων επενδύσεων, και εναρμονισμός των φορολογικών μας συστημάτων. Και όχι μόνο θα πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να προεγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, όπως υποστηρίζει και ο φίλος Ηρακλής Χαραλαμπίδης (βλ. http://haralambides.blogspot.com/), θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα: θα πρέπει και να συναποφασίζονται. Έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη, και κατά συνέπεια, τα ελλείμματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να φτιάχνουμε όλοι δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα έργα υποδομής, χωρίς καμία συνεννόηση μεταξύ μας, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα, πολλές φορές ανταγωνιστικά με το γείτονά μας. Οι υποδομές είναι για να προάγουν τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων, όχι για να αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμού αυτές οι ίδιες.
  • Έτσι και μόνο έτσι, θα οδηγηθεί η Ευρώπη σε μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική σύγκλιση και κατά συνέπεια, ισχυρότερο ευρώ και χαμηλότερη ανεργία. Μόνο κερδισμένη θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα από τη στρατηγική μιας συντονισμένης οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν το πρόγραμμα σταθερότητας αποδώσει, και θα αποδώσει, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια επιλογής κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών μας, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το τούνελ με ένα δημοσιονομικό σύστημα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.


*Ο Κωνσταντίνος Χλωμούδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


Πηγή: metarithmisi.gr

5 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ κ.ΧΛΩΜΟΥΔΗ ΣΩΣΤΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ; ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΠΑΛΙ, ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ...... ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ κ. ΧΛΩΜΟΥΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ειναι εξασφαλισμένο και γιαυτό δέν πρέπει να αγωνιά. Μόνο που δέν θα μείνει στην ιστορία με την έννοια του αναμορφωτή αλλά του ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΗ της κοινωνίας. Οι ανθρωποθυσίες που ζητάει η κυβέρνηση, κρυπτόμενη πίσω από την τρόϊκα,για χάρη των δανειστών και όσων οφελήθηκαν από αυτή την πολιτική, δέν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανένα νουνεχή άνθρωπο. Οι ίδιοι άνθρωποι ή πέρίπου οι ίδιοι μαζί με κάποιους πολιτικούς κομπάρσους ζητάνε από τους εξαπατημένους διαχρονικά μισθωτούς και συνταξιούχους και ο,τι κινείται κάτω από τους οικονομίκά ισχυρόύς, να παραδόσουν το δικαίωμα σε μιά αξιοπρεπή ζωή και να πληρώσουν ένα λογαριασμό τον οποίο άλλοι φούσκωσαν. Εάν υπάρχουν κάποιοι που αποδέχονται αυτή τη λογική του παραλόγου, του αδίκου, και του ηθικά ελεγκτέου, την λογική του οτι δίκιο ειναι η δύναμη του ισχυρού, και θεωρούνται έξυπνοι εγώ προτιμώ να με συμπεριλάβετε ανάμεσα στους εκατομμύρια βλάκες που δέν θεωρούν αλλαγή σελίδας την επέκταση της φτώχειας, και υποβάλλω και αίτηση να συμπεριληφθώ στους βλάκες που αρνούνται να δεχτούν την κατάλυση του συντάγματος που έχει επιφέρει η εισβολή της τρόϊκας (κατόπιν προσκλήσεως βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε) Καί επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα πολύ μέτρα της κατά΄ργησης του αφορολόγητου και της αρχικών περικοπών, δέν τα αποφάσισε η αλλοδαπή τρόϊκα αλλά η τρόϊκα των Αθηνών, που νομίζει οτι με το χαρτοπόλεμο και τα θεατράκια των εξεταστικών θα φύγει το μυαλό από τις συντάξεις που κόβονται στο μισό και όλα τα άλλα εργασιοκτόνα μέτρα, αλλά και το ξεπούλημα των ασημικών, οπως τάλεγε κάποτε ο πρωθυπουργός (επειδή θα τα ξεπούλαγε η Ν.Δ) και πράγματι άλλο να πουλάει η δεξιά, άλλο να παίρνει μέτρα η δεξιά, κι άλλο το συνεχίζον να αυτοαποκαλείται σοσιαλιστικό κόμμα.... (ποτέ δέν ήταν αλλά λέμε τώρα...)ΛΕΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ....και επίσης να πάω σε κανένα νησί του Αιγαίου που ακόμα δέν αμφισβητείται.... ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΛΑΚΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ και ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑ στην βλακεία του να μην θέλει να θυσιαστεί για τον τροϊκό πόλεμο....

    Υ.Γ. Ο ν.2669/98 για τη μετοχοποίηση των Α/Σ και ολα τα άλλα ωραία του.... ήταν ο προάγγελος των σημερινών διαρροών για συγχωνεύσεις, με τον απαραίτητο διασυρμό των εργαζόμενων,από ειδήμονες ως συνήθως,για να στραφεί η κοινωνία εναντίον τους. Τα ρετιρέ των συγκοινωνιών ήρθαν πάλι στο προσκήνιο, οι υπεράριθμοι, οι τεμπέληδες. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Εφιάλτης, ο Κωλοκοτρώνης, ο Γούσης, ο Παπαφλεσσας, οι κουκουλοφόροι και δοσήλογοι της κατοχής, οι ανώνυμοι που στήθηκαν στον τοίχο,αυτοί που άφησαν τα κόκκαλά τους στην Αλβανία κλπ, στο όνομα επικράτησης της Αρίας φυλής του Χίτλερ που οραματιζόταν... και άλλα και άλλα, στην ιστορία έμειναν ΟΛΟΙ. Άραγε ποιοι ως βλάκες και ποιοί ως μάγκες? ... Μας φτάνουν οι πληγές μας κ. Καθηγητά, δεν χρειάζεται να ρίχνεται και αλάτι από πάνω...(Γ.Κ.)
    *Γ.Κ. εργάζεται στον ΗΛΠΑΠ προσφέροντας φιλότιμα (όπως και πάμπολοι άλλοι Βλάκες από την Ελληνική κοινωνία) προσπαθόντας να μεγαλώσει τα παιδιά του με τις αρχές τις αξίες και το φιλότιμο που διέπει τους ΄Έλληνες στους οποίους ακόμα δεν εκμαυλίστηκε η συνείδησή τους, που μπορούν να βλέπουν ότι ο Αυτοκράτωρας είναι ξεβράκωτος και που δεν έχει ακόμα κλονοποιηθεί η κρίση τους (ως άλλο πρόβατο¨"ντολη") και να κάνουν ΜΠΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έγραφε ο Εμμανουήλ Ροΐδης στον «Ασμοδαίο» την εποχή του Τρικούπη.

    «(…) επέδραμεν εκ των παραλίων του Θρακικού Βοσπόρου εις την Αττικήν, φυλή ανθρώπων, οίτινες καυχώνται επί ελληνική καταγωγή και πατριωτισμό. Ψωμάρπαγες, σαρκοβόροι και μάλιστα τρεφόμενοι εκ κρέατος αυτοχθόνων (…) Τρώγουν εις τα γεύματά των πλακούνται, εκ κρέατος ιθαγενούς (…) Στρατηλάτης των μέγας είναι ο Ανδρέας Τσιγγρός [Συγγρός]».

    Το ίδιο δεν έγινε τα τελευταία χρόνια από τους σύγχρονους "Τσιγγρούς" των κομματικών καταγωγίων?
    Το ίδιο δεν γίνετε σήμερα από τους ΕυροΑμερικάνους "Τσιγγρούς" οι οποίοι έχουν πέσει πάνω στο κουφάρι της δύσμοιρης Ελλαδίτσας μας?

    Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται κ.κ. Χλωμούδη και Χαραλαμπίδη.
    "Τις πταίει?" πάντως όχι οι ¨βλάκες¨.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΠΟΤΕ:
    ΧΛΩΜΟΥΔΗ Η ΓΕΝΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
    ΚΑΤΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕΔΕΣ ¨¨ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ¨¨ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ.
    ΠΕΣ ΜΟΥ ΡΕ ΤΙ ΕΦΤΕΞΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;
    ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΓΩ;
    ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΖΕΥΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ;
    ΕΙΑΝΙ ΑΛΉΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΥΓΓΡΑΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟ ΒΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.