13 Μαΐου 2010

13:56
Ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε "γενναία" περικοπή στα κονδύλια για τις συγκοινωνιακές εταιρείες. Εντολή για μείωση των υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, ενώ ήδη έχει εφαρμοσθεί η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών από το 2011 και διακοπής αρκετών ζημιογόνων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια και διακοπής των  ζημιογόνων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ από το 2011
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια και διακοπής των ζημιογόνων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ από το 2011


Εξαίρεση θα αποτελέσει ο σιδηρόδρομος, για τον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σχεδιάζονται ανατιμήσεις ύψους περίπου 30% εντός του καλοκαιριού στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών, Δημ. Ρέππας
Ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών, Δημ. Ρέππας

Ο κ. Ρέππας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, που είναι 1 ευρώ σήμερα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης για την τρέχουσα χρονιά.

Ανακοίνωσε ωστόσο "γενναία" περικοπή στις κρατικές επιδοτήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών, οι οποίες κυμαίνονται τώρα μεταξύ 70-75%, αναφέροντας ότι "μια υγιής αναλογία εσόδων από το αντίτιμο και τις διαφημίσεις και κρατικής επιδότησης είναι το 50%-50%".

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ, βάσει των επίσημων στοιχείων, είχε το 2009 συνολικές δαπάνες ύψους 830 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων του δεν ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά, πάντως, που θα προκύψει από τη μείωση της επιδότησης δεν αναμένεται να καλυφθεί αποκλειστικά από την αύξηση των εισιτηρίων, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών περιμένει να δει τα αποτελέσματα των πρόσθετων μέτρων που αφορούν τα οικονομικά και το προσωπικό των Οργανισμών.

Ηδη έχει εφαρμοστεί η μείωση των επιδομάτων αλλά και το πλαφόν στους μισθούς των εργαζομένων, ενώ έχει δοθεί ρητή εντολή στους νέους διοικητές για "ψαλίδισμα" υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών.

Ο κ. Ρέππας επεσήμανε μάλιστα χθες ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου αλλά και αύξησης των εσόδων τους από πηγές όπως είναι η διαφήμιση.

Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται αρχικά η συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων (ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ-ΑΜΕΛ-ΤΡΑΜ), ανασχεδιασμός του δικτύου δρομολογίων ώστε να μειωθούν τα κόστη από τις ζημιογόνες γραμμές και σε τρίτη φάση αναμένεται να έρθουν αυξήσεις στα εισιτήρια, σε ένα ποσοστό που θα προκύψει από τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΣΕ, αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός του καλοκαιριού, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί το αντίτιμο των εισιτηρίων για ορισμένες διαδρομές ιδιαίτερα χαμηλό.

Το πλέον πιθανό σενάριο απ' όσα εξετάζονται είναι αυτό το τελικό ποσό να φτάνει στο 80% του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ για τις αντίστοιχες διαδρομές.

Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.