27 Μαρτίου 2010

18:17
Με αφοπλιστικό τρόπο απάντησαν χθες οι αρμόδιοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν το -όχι πρωτοφανές- μπάχαλο που επικράτησε στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Εκατοντάδες επιβάτες εξάντλησαν τα όρια της υπομονής τους περιμένοντας στη στάση, καθώς τα δρομολόγια των λεωφορείων εκτελέστηκαν με ρυθμούς... Σαββατοκύριακου.

Αιτία, η απουσία μερικών εκατοντάδων οδηγών της ΕΘΕΛ, οι οποίοι προτίμησαν να μην εργαστούν και να κάνουν χρήση του ρεπό τους.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, που -θεωρητικά- εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα, αιτία του προβλήματος αποτελούν τα κενά στη στελέχωση της ΕΘΕΛ, της εταιρείας των λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, κενές παραμένουν οι θέσεις 1.100 οδηγών που καλύπτονται εκ των ενόντων, με 400 οδηγούς να εργάζονται στη διάρκεια των ρεπό τους.

Χθες, όμως, πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να μην εργαστούν, ενδεχομένως επειδή τους δινόταν η ευκαιρία, σε συνδυασμό με την αργία της 25ης Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο, να δημιουργήσουν ένα τετραήμερο μίνι διακοπών. Η εταιρεία δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον εργαζόμενο να απασχοληθεί στην ημέρα του ρεπό του και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η διόλου ευχάριστη εικόνα στους δρόμους τού Λεκανοπεδίου χθες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος εύρυθμης λειτουργίας της ΕΘΕΛ, θα έπρεπε να γνωρίζει από τις προηγούμενες ημέρες ότι μέρος του προσωπικού της θα απουσιάσει και, τουλάχιστον, να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους πελάτες της, δηλαδή το επιβατικό κοινό.

Τα οργανωτικά κενά που επικαλείται η εταιρεία είναι δεδομένα, τουλάχιστον στη θεωρία. Στην πράξη, όμως, υποτίθεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει -έστω και αποσπασματικές- ενέργειες αναδιοργάνωσης του δικτύου, προκειμένου τα λεωφορεία να λειτουργούν ως τροφοδότες των μέσων σταθερής τροχιάς, κυρίως του μετρό. Αυτή η αναδιοργάνωση, σύμφωνα με τη λογική τουλάχιστον, θα έπρεπε να οδηγήσει και σε μείωση των κενών θέσεων μέσω αλλαγών στο οργανόγραμμα της εταιρείας. Ψιλά γράμματα, θα πείτε... Τέλος, αν επισήμως η ΕΘΕΛ λειτουργεί μονίμως στο «κόκκινο» και το προσωπικό της υπεραπασχολείται παραχωρώντας ελεύθερο χρόνο, είτε για λόγους φιλότιμου είτε για οικονομικούς λόγους (μιας και για την απασχόληση κατά τη διάρκεια του ρεπό καταβάλεται πρόσθετη αμοιβή), πόσο ασφαλείς είναι τελικά οι μετακινήσεις με λεωφορείο στην Αθήνα;

Πηγή http://www.enet.gr/

Αυτά να τα βλέπουν όλοι....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.