15 Οκτωβρίου 2009

20:17
1

Του Νίκου Σακελλαρίου
sakel@pegasus.gr

Η παραίτηση του επόπτη της Ασπίς Πρόνοιας ΑΕΓΑ κ. Γριβογιάννη επισκίασε χθες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) καθώς βγήκαν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα των εποπτικών εξελίξεων και κυρίως η ελλιπής οργάνωση της Εκκαθάρισης όπως είχε γράψει η «Η» από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η χθεσινή Γενική Συνέλευση έγινε κάτω από έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς ξένων ασφαλιστικών ομίλων για τα αποτελέσματα εκκαθάρισης των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Η ΕΑΕΕ έχει βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο και ζητά εσπευσμένα συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να δοθεί άμεση κυβερνητική λύση και κυρίως ουσιαστική νομοθετική κάλυψη για την εκκαθάριση στην Ασπίς Πρόνοια και ιδιαίτερα στα αιτήματα αποζημιώσεων που έχουν μπλοκαριστεί από την ανυπαρξία διοίκησης.
Βοήθεια Επί της ουσίας ο Επόπτης Εκκαθάρισης κ. Γριβογιάννης υπέβαλε την παραίτησή του επειδή βρέθηκε με την υποχρέωση να ρυθμίσει τεράστιο όγκο εργασιών και έχοντας πολλές ευθύνες χωρίς να έχει ούτε υλικοτεχνική υποδομή ούτε περαιτέρω βοήθεια από το κράτος.
Οι υποσχέσεις του απελθόντος υπουργού κ. Παπαθανασίου περί πλήρους κάλυψης των πελατών της Ασπίς Πρόνοια αποδείχθηκαν φρούδες αφού μέχρι σήμερα ελάχιστα αιτήματα αποζημιώσεων -και μάλιστα προηγουμένων μηνών- έχουν υλοποιηθεί, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Η «Επιτροπή των 5» που συγκροτήθηκε για να διευκολύνει την απορρόφηση των χαρτοφυλακίων Ζωής δεν έχει προχωρήσει ακόμη τη διαδικασία και υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με το underwriting στα προιόντα Ζωής.
Η παραίτηση του κ. Γριβογιάννη δρομολόγησε δυσαρέσκειες ανάμεσα σε μέλη της Ένωσης που θεωρούν ότι η κατάσταση της προβληματικής εκκαθάρισης στην Ασπίς Πρόνοια επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ασάφεια που επικρατεί στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς καθώς τα αποτελέσματα από την ανάκληση της άδειας των π'εντε εταιρειών δεν έχουν απορροφηθεί από την ασφαλιστική αγορά.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους Ζωής και στα Νοσοκομειακά ελάχιστα χαρτοφυλάκια έχουν μεταβιβαστεί, οι πελάτες των κλινικών στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στην αγορά ότι γίνονται οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων με «ουρά», δηλαδή συνεχίζοντας τις προηγούμενες καλύψεις και χωρίς νέες χρεώσεις, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις των ανώτατων στελεχών της αγοράς για την ορθή τιμολόγηση των ασφαλειών αυτοκινήτου.
ΠαρέμβασηΗ χαώδης κατάσταση που επικρατεί μετά την ανάκληση των 5 αδειών λειτουργίας ουσιαστικά κάνει επιτακτική την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να μπει κάποια τάξη στην ασφαλιστική αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφατες εξελίξεις με την παραίτηση του κ. Γριβογιάννη δεν άλλαξαν ουσιαστικά τη βασική αντζέντα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ και με την οποία ζητούσαν συνέχιση της αυστηρής εποπτείας της αγοράς και κυρίως τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου θα μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό.
Ως γνωστόν πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η συμμετοχή του ως συμπληρωματικού στην Κοινωνική Ασφάλιση είτε στον τομέα των Συντάξεων είτε στα Νοσοκομειακά Προγράμματα.

Απο την... imerisia gr

1 σχόλια:

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.