14 Σεπτεμβρίου 2009

21:46
Η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, η βασική εταιρεία του κ. Π. Ψωμιάδη γύρω από την οποία στήθηκε ο όμιλος που συνειρμικά ονομάζεται ακόμη όμιλος Ασπίς, έκλεισε το 2008 με ζημιές 147,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και 111,56 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και αρνητική καθαρή θέση 114,4 εκατ. ευρώ.
Για την κάλυψη της παραπάνω αρνητικής θέσης αποφασίστηκε ΑΜΚ της εταιρείας μέχρι του ποσού των 150 εκ. ευρώ με έκδοση 150 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,70 ευρώ και τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκάστης.
Η αύξηση υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο crash test του ομίλου Π. Ψωμιάδη.
Από Σεπτέμβριο άλλωστε θα πρέπει να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και στις Commercial Value, General Union και General Trust καθώς και Ασπίς ΑΕΑΖ.
Ο επόμενος μεγάλος «πονοκέφαλος» του κ. Π. Ψωμιάδη είναι να κόψει το … γόρδιο δεσμό των αλληλοσυμμετοχών που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια βάζοντας τις εταιρείες του να αποκτούν ποσοστά σε άλλες εταιρείες.
Το συνολικό ύψος σε τρέχουσες αξίες των αλληλοσυμμετοχών των 48 προσωπικών εταιρειών του κ. Ψωμιάδη εκτιμάται από τον ίδιο ότι προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.
Για να τις απαλείψει έχει ζητήσει από την ΕΠΕΙΑ παράταση ως την 31/12/2011. Στόχος του σταδιακά να κατεβάσει όλες τις αλληλοσυμμετοχές κάτω του 10% και να μην υποχρεούται επομένως να αφαιρεί από τα ίδια κεφάλαια την αξία κτήσης.
Το νέο μπλόκο της ΕΠΕΙΑ στην διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ και στην Commercial Value παρεμποδίζει το να καλύψουν ΑΕΑΖ και Commercial τυχόν αδιάθετες μετοχές στην ΑΜΚ της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ενώ δεν ξεκαθαρίστηκε αν και η Commercial ασκήσει τα δικαιώματά της για το ποσοστό που ήδη κατέχει στην Πρόνοια.

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα κουβάρι που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεμπλέξει, ακόμη κι αν δεν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν την ασφαλιστική «αυτοκρατορία» Ψωμιάδη να έχει αρχίσει να τρίζει συνθέμελα. Ο «καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» και οι μεγάλες φουρτούνες της Ασπίς είναι η μεγάλη πρόκληση για τον καπετάνιο να δείξει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο τιμόνι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.