2 Ιουνίου 2009

10:11
Της Αλεξανδρας Kασσιμη
Την ενεργοποίηση του σώματος ελεγκτών, που θα περιορίσουν την εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες, προγραμματίζει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Μεταφορών. Η πρόσληψη 100 ατόμων που θα πραγματοποιούν ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) ανακοινώνεται για πολλοστή φορά καθώς υπήρχε εξαγγελία σχεδόν κάθε ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, η οποία στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας καθώς εκτιμάται ότι ετησίως χάνει ο ΟΑΣΑ έσοδα 40 εκατ. ευρώ από επιβάτες που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Συνολικά το ποσοστό των «τζαμπατζήδων» ανέρχεται στο 12%, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΑΣΑ (4% στο μετρό, 12% στον ηλεκτρικό, 16% σε ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΜ). Την ίδια στιγμή μειωμένα κατά 2% εμφανίζονται τα έσοδα του ΟΑΣΑ από τις αρχές του έτους οπότε και αυξήθηκε η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου και διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Πανδρεμένος. Κύκλοι βέβαια του ΟΑΣΑ υποστηρίζουν ότι παρατηρείται ανάλογη αύξηση στην προμήθεια μαζικών προϊόντων (μηνιαίες, ετήσιες κάρτες). Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η αύξηση στα κόμιστρα των συγκοινωνιών συνέπεσε χρονικά με τη διακοπή λειτουργίας του μετρό από την Εθνική Αμυνα έως το Αεροδρόμιο και με τις συνεχείς αλλαγές στα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου λόγω έργων.
Σήμερα, από τη λειτουργία του, ο όμιλος ΟΑΣΑ καλύπτει το 38% των δαπανών του, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης κυμαίνεται από 35% έως 60%, όπως επεσήμανε ο κ. Πανδρεμένος. Στόχος του Οργανισμού είναι ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών κατά 10% μέσα στο 2009, μέσω της μείωσης του αριθμού των μελετών που εκπονούνται αλλά και της μεταφοράς του επενδυτικού προγράμματος σε κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης, συμπλήρωσε.
Χθες παρουσιάστηκε ο πολύγλωσσος οδηγός για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιβατών ΜΜΜ που εκδίδεται σε έξι γλώσσες (κινεζικά, ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, αλβανικά, αραβικά). Θα αρχίσει να διανέμεται μετά τις ευρωεκλογές σε κεντρικά σημεία της πόλης και πρεσβείες για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών επιβατών της χώρας.
Πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.