16 Φεβρουαρίου 2009

18:52
2

Σε σχεση με την προηγουμενη σειρα οχηματων (Ρωσικα), τα καινουργια οχηματα εχουν ένα πιο εξελιγμενο συστημα κεραιων, που σε συνεργασια με διαφορους μικρο-εγκεφαλους (οπου υπαρχουν) φροντιζουν για την ομαλη λειτουργια, περιοριζοντας το φαινομενο των εκτροχιασεων, οσο το δυνατον λιγοτερο και αυξανοντας την ταχυτητα διελευσης.

Κατ’αρχας, θα πρεπει να είναι ευθυγραμμισμενες οι κεφαλες και να γυρνανε δεξια-αριστερα, σωστη η πιεση αερος στα εμβολα, σωστα ρυθμισμενοι οι αισθητηρες υψους και να είναι σε ικανοποιητικο επιπεδο οι ολισθηρες (καρβουνακια).Στις κουβαριστρες υπαρχουν αισθητηρες,που μολις «διαβασουν» εκτροχιαση, δινουν εντολη να κατεβουν οι κεραιες, ώστε να μην προξενησουν ζημια στο δικτυο. Πως το καταφερνουν αυτό: Διαβαζουν την ταχυτητα με την οποια γυρνουν οι κουβαριστρες. Ποιοι λογοι συντρεχουν για να εχουμε εκτροχιασεις:Μπορει να μη γυρνανε δεξια-αριστερα οι κεφαλες, αυτό συμβαινει μετα από βροχοπτωση συνηθως και αφου εχουν ουσιαστικα στεγνωσει. Όταν βρεχει, τα υπολειμματα από καρβουνο που υπαρχουν, μαζι με το νερο της βροχης «γλειφουν» στον αξονα της κεφαλης που μπαινει μεσα στον κορμο και εγκαθισταντε εκει αναμεσα στα μονωτικα πλαστικα δακτυλιδια και στον κορμο της κεφαλης.Οσο βρεχει δεν εχουμε ιδιαιτερα προβληματα, αλλα μολις στεγνωσουν, αυτό γινεται ένα σωμα συμπαγες,μ’αποτελεσμα να μη γυρνανε οι κεφαλες και να μαγκωνουν. Επισης αν κοπουν οι συνεχειες και συνεχιζουμε να πηγαινουμε με κεραιες,οι κεφαλες μπορει να κανουν ηλεκτροκολληση με την υπερπηδηση του ρευματος. (Σε ολους σχεδον εχει συμβει να είναι κομμενες οι συνεχειες και να εχουμε κανονικα ρευμα).

Υπαρχει περιπτωση να εχουμε διαρροη και να κατεβαζει συνεχως κεραιες.Σε περιπτωση που δεν είναι σωστα ρυθμισμενοι οι αισθητηρες υψους, μπορει να κατεβασει κεραιες γιατι ως γνωστον το υψος του δικτυου, δεν είναι παντου το ιδιο. (Εχει παρατηρηθει στο Κουκακι, στου Λακιωτη και στη Φειδιππειδου) και προφανως θα υπαρχουν κι αλλα σημεια, που αυτή τη στιγμη μου διαφευγουν. Μη μπερδευουμε όμως το κατεβαζει κεραιες, με το κανει εκτροχιασεις.Συνηθως εκτροχιασεις κανει όταν δεν «μπαινει» σωστα στα ψαλιδια.

Μπορει να μη δουλευει ο διακοπτης, μπορει στο 6000 να εχει πεσει ο αυτοματος διακοπτης των ψαλιδιων, αυτό είναι ευκολο να το καταλαβουμε γιατι αναβοσβηνουν και οι δυο διακοπτες, διατηρησης και αλλαγη πορειας. Αν παραστει αναγκη και μονο και όχι συνεχεια, το τονιζω, μπορουμε να σπασουμε τα ψαλιδια όπως τα ρωσικα, αλλα δεν σας το συνιστω, γιατι δημιουργουνται αλλα προβληματα στα ηλεκτρονικα του οχηματος. Ακομη μπορει οι αισθητηρες των κουβαριστρων να διαβαζουν λαθος σηματα και να δινουν εντολη να κατεβουν οι κεραιες, όπως και να εχει όμως, εσεις δεν μπορειτε να κανετε τιποτα, παρα μονο να παρατηρητε και από τις πληροφοριες που θα δωσετε στον τεχνιτη, θα καταλαβει αν μπορει να επεμβει ή όχι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η παρουσα σημειωση αφορα τους οδηγους με νταλικες στη γραμμη 10, για το ψαλιδι του Χιλτον στην καθοδο. Υπαρχει περιπτωση όταν κοντα σας, πισω σας υπαρχει οχημα από άλλη γραμμη, τοτε το φωτοκυτταρο μπερδευεται και δεν κανει διατηρηση πορειας.

2 σχόλια:

  1. στο τελος ειπες το καλυτερο 9615

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια για την προσπαθεια που κανετε.Θα πρεπει να κανετε και ενα ειδικο κεφαλαιο για το συστημα των κεραιων στα οχηματα σειρας 8000-9000.
    Ευχαριστω Ενας συναδελφος τεχνιτης
    (εργαζομαι στον ΚΜ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.